Aklımdaki Yılan

Hatice Meryem “proje kitap”lar yazmayı, bir konunun, olgunun üzerine gidip onu enine boyuna incelemeyi, didiklemeyi sever. İkinci hikâye kitabı Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun’da “birinin karısı olma hallerini” anlatmıştı. Aklımdaki Yılan’da (Haziran 2010, İletişim yay.) annelik hallerini ele almış. Kitabın arka kapağında belirtildiği gibi “Mükemmel annelik, geleneksel annelik, modern annelik, kentte ve köyde annelik, tek başına annelik... Bir mevki, bir mertebe, bir çaba olarak annelik... Bir masumiyet formu olarak annelik... Cinselliğe karşı bir zırh olarak annelik... Ve annelerden kızlarına devrolan miras...” ele aldığı konulardan.

Hatice Meryem, kadının anneliğe evrilmesini günümüz kadınının bakış açısını yansıtarak, günümüzden olaylarla anlatıyor. Doğumla birlikte kadın başkalaşıyor ve geri dönülmez bir biçimde yeni kimliğini sahipleniyor, o artık her şeyden önce “anne”dir. Çocuğunu besleyecek, büyütecek, koruyacak, kollayacak tek insan. İlk hikayede belirttiği gibi “seyircisi tek, bileti bedava, gösterimi ömür boyu sürecek vasat bir oyunun yegâne yıldızı olmaktı(r) annelik.” Ama burada kalmıyor Hatice Meryem, “doğuran mı büyüten mi annedir,” sorusunu da tekrar ele alıyor. Eski bir seks filmleri yıldızının anne olunca geçmişinin üzerine nasıl sünger çekip tamamen unuttuğunun da... Sonuçta öyküler annelerle kızların ilişkisine dek varıyor.

Annelik, anne – kız ilişkisi tabii ki yeni konular değil. Ama her zaman, her dönem değişen dünya ve ilişkilerle tekrar ele alınıp değerlendirilmesi gereken temalar. Hatice Meryem Aklımdaki Yılan’da annelik hallerini tekrar ele alırken hem günümüzden bir bakışla bu olguya taze bir yaklaşım getiriyor hem de dili ve anlatımıyla farkını koyuyor. Hatice Meryem’in bir dost meclisinde dile getirilen bir öyküyü anlatır gibi birinci şahıs ağzından ve mizahın kıyısında dolaşan bir anlatımı var. En trajik, en üzücü konularda bile bu dil okuru ferahlatan, dışarıdan bakıp sorgulamasını sağlayan bir unsur oluyor. Aynı zamanda komik gibi görünen olayların altında gizli trajediye de dikkat etmemizi sağlıyor.

29.07.2010

Yorumlar