Biletiniz Buraya Kadar


Belirli bir konuya ya da soruna odaklanan okumalar yapmam. Daldan dala konmayı, ne bulduysam okumayı severim. Ama bu ay okuduğum kitaplar öyle bir sıralandı ki hem bir konuya odaklanmış oldum hem de “Acaba ben bu konuya kafayı mı taktım?” diye kendimden kuşkulandım.
Agora Kitaplığı iyi bir iş yapmış, büyük romancı Romain Gary’nin kendi adıyla ve Emile Ajar mahlasıyla yayımlanmış tüm romanlarını tekrar basmış. Hangisini okumadım diye bakınırken elim Biletiniz Buraya Kadar’a (yeni baskı Haziran 2012, Çev. A.Derman, Agora kitaplığı) gitti ve Romain Gary’nin akıcı üslubuna, usta çevirmen Aykut Derman’ın iyi çevirisine kapılıp hızla okudum. 
Romanın kahramanı Jacques Rainier, elli dokuz yaşında bir işadamı. Satıraralarında bırakılsa da matbaacılık ve yayıncılık yaptığını anlıyoruz. Yani işadamlığının yanında entelektüel bir kimliği var. İkinci Dünya Savaşı’nda orduda görev almış, albay rütbesine kadar yükselmiş. Atletik yapılı, dış görünüşü ile kadınları etkileyen biri. Yaşını da göstermiyor.
70’li yıllarda Dünya ekonomik anlamda bir değişim yaşıyor. Avrupa sanayide geriliyor. Büyük şirketler küçük ve ortaboy şirketleri yutuyor. Rainier de bu gelişmeden iyice bunalmış, yüzde 24’le kredi alıp yüzde 14 kar ederek işleri daha fazla yürütemeyeceğinin farkında. Şirketini iyi bir bedelle satıp emekliye ayrılmak istiyor.
Diğer yandan aşk hayatında da önemli değişimler yaşıyor. Kendinden 37 yaş genç Brezilyalı bir kadınla birlikte. Laura’nın bu yaş farkını hiç önemsemediğinin, kendisine büyük bir tutkuyla bağlı olduğunun farkında olmasına rağmen yaşıtlarının cinsel ilişkilerinde yaşadıkları başarısızlıkların öykülerini dinledikçe ilişkisinden kuşku duymaya başlıyor. Laura’nın cinsel yönden tatmin olduğunu bilmesine ve o güne dek bu konuyu düşünecek bir sorun yaşamamasına rağmen erkekliğini kaybetmekte olduğundan kuşkulanmaya başlıyor. Cinsel ilişkide başarısız olacağım endişesi ile seviştiği için de bir süre sonra sorunlar yaşamaya başlıyor. Konunun ünlü doktorlarına başvuruyor. Doktorlar da erkeklik gücünün zamanla azalacağını, bu haliyle barışık bir hayat sürer, ilişkilerini ona göre düzenlerse mutlu olacağını söylüyorlar.
Romain Gary, diyaloglarla gelişen akıcı bir anlatımla hayatın her alanında kazanmaya alışmış bir adamın kaybetmekte olduğunu fark edince nasıl paniklediğini, nasıl akıl almaz çözümlerin peşine düştüğünü akıcı bir dille anlatmış. Hemen her sayfasında altı çizilecek öenmli özdeyişler, paylaşılacak hayat deneyimleri barındıran bir roman. 1914 doğumlu Romain Gary’nin Biletiniz Buraya Kadar’ı yayımladığında altmışlarının başında olduğunu da belirtmeliyim. Yani işin içinde bir yaşam deneyimi de olması mümkün. 
16.08.2012

Yorumlar