Yaşar Kemal Adana’ya kırgın mıydı?



Yaşar Kemal’in ölüm haberi geldikten sonra sosyal medyada en çok dile getirilen taleplerden biri her ile bir Yaşar Kemal Heykeli yapılmasıydı. Heykel sevmeyen bir toplum çok sevdikleri bir yazarın heykelinin yapılmasını talep ediyordu. Hele Yenikapı’daki Yaşar Kemal heykelinin başına gelenleri anımsayınca... Aylar önce Atilla Birkiye, Yenikapı’daki heykelin inşaat alanının ortasında kaldığını, mihrabını hasar gördüğünü yazdı Radikal’de. Heykeli yaptırdığı söylenen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da, heykelin dikildiği alandan sorumlu olan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden de hiç ses çıkmadı. Yaşar Kemal’in ölümü ile bu konu tekrar gündeme geldi. Sosyal medyada “Yaşar Kemal Heykeli’ni kurtaralım” haykırışı çığ gibi büyüdü. Gazeteler heykelin durumunu haber yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş büyük ustanın cenazesinde en ön sırada omuz omuza saf tuttular ama ağızlarından yine heykelle ilgili tek söz çıkmadı. Geçen hafta yazar ve sanat örgütlerinin “11 Mart’ta Yaşar Kemal’e Yürüyoruz” çağrısı gelene dek de suskunluk sürdü. Sonra heykeli yapan heykeltraş Metin Yurdanur, eserin taşınması için belediyenin kendisiyle temasa geçtiğini açıkladı. Mart ayı sonuna kadar heykel 500 metre ileriye bir parkın içine taşınmış olacakmış.
Biz millet olarak önemli yazarlarımıza, sanatçılarımıza, bilim adamlarımıza yaşarken değer vermeyiz. O değerli insan ölünce adını yaşatmaya çalışırız. İnşaat alanının ortasında bile olsa Yaşar Kemal Heykeli’nin varlığı büyük ustanın bu anlayışı kırdığını düşündürelebilir. İnternette arama yaptığımızda İstanbul Esenyurt, Ankara Sincan, Bozüyük, Çorlu ve Burhaniye’de Yaşar Kemal Caddesi, İstanbul Esentepe’de Yaşar Kemal Çocuk Parkı ve Batman’da Yaşar Kemal Kent Ormanı olduğunu görüyoruz. Yaşar Kemal adına bir üniversite, kütüphane ya da kültür merkezi yok. 
Yaşar Kemal, Adana’nın hemşehrisi olmakla övündüğü en önemli isimlerdendir. Ama bu sevgi yaşarken Yaşar Kemal’e duyulan saygıyı ifade edecek bir biçimde belirtilmemiş. Adana belki de devlet büyüklerinin, sanatçılarının adlarını caddelere, bulvarlara en çok veren il. Turgut Özal, Kenan Evren, Alpaslan Türkeş ve Barış Manço bulvarları haritada ilk bakışta gözümüze çarpıyor. Kent için önemli olduğu anlaşılan birçok kişinin ve şehitlerin adı cadde ve bulvarlara verilmiş. Yaşar Kemal’in adı geçmiyor. Sadece Yaşar Kemal Yürüyüş ve Koşu Parkuru” var. Yaşar Kemal’in doğum yeri Hemite’nin bağlı olduğu Osmaniye’de de durum aynı, bir çok ünlünün adı caddelere verilmiş ama Yaşar Kemal yok. Çukurova Kitap Fuarı’nın açılışına onur konuğu olarak davet edildiğinde Adana’ya gitmek istemediğini söylemesinin nedeni bu duruma duyduğu kırgınlık mıydı, diye düşünüyorum şimdi.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Yaşar Kemal’in adını büyük bir kültür merkezine vereceklerini açıklarken “Keşke yaşarken yaşatabilseydik ama yetişemedik. Önemli olan insanlığa katkı yapmış isimleri yaşarken yaşatmaktır” demiş. Seyhan Belediyesi de mevcut Kültür Merkezi’nin adını ‘Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ olarak değiştirecekmiş.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nden ise henüz ses yok. Yaşar Kemal’in kabrine Adana toprağı getiren Hüseyin Sözlü gerçek bir edebiyatseverdir. Hüseyin Sözlü bir kültür merkezine ya da bulvara Yaşar Kemal adını vermenin yetmeyeceğini takdir eder. Bakalım büyük ustanın adına yaraşacak ve Dünya’da ses getirecek ne projeler açıklayacak.      
11.03.15  

Yorumlar