Yayıncılık sektörünün yıllık buluşması gelenekselleşti


Günışığı Kitaplığı, sekiz yıldır, edebiyat ve yayıncılık dünyası için çok önemli bir iş yapıyor. Günümüzün moda deyimi ile “sosyal sorumluluk” projesi diyebilir miyiz, bilemiyorum. Ama, önceden kayıt olmak gibi bir katılım tarzı olmasına rağmen tamamen dolu, ilave sandalyelerin koyulduğu bir salonda gerçekleştiriliyor etkinlik. Katılanların çoğu da, edebiyat ya da yayıncılık etkinliklerinde görmeye aşina olmadığımız yayınevi çalışanları, editörler, telif hakları yöneticileri, satış ve pazarlama birimi çalışanları. Tabii çok sayıda yazar, çevirmen ve hatta çizer de katılıyor Zeynep Cemali Edebiyat Günü’ne. Yazarların, çizerlerin ve yayıncıların hep birlikte katıldığı, profesyonel anlamda düzenlenen nadir etkinliklerden.  
Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün alt başlığı “Yıllık yayıncılık konferansı”. Edebiyat ve yayıncılığın gündemdeki konuları birlikte işleniyor. Bazen edebiyat ağır basıyor, bazen yayıncılık ama sektörün profesyonelleri tarafından ilgi ile izlendiği bir gerçek. Başarılı bir iş, hem Günışığı Kitaplığı’nın değerli çalışanlarını hem de bu etkinlik için salonlarını tahsis eden Kadir Has Üniversitesi'nin yöneticilerini peşinen kutlarım.    
Zeynep Cemali Edebiyat Günü bu yıl, 20 Ekim'de, geçen cumartesi günü gerçekleştirildi. Etkinliğin her zamanki gibi dinamik bir havası vardı. İlgiyi hiç düşürmeden günboyu konuşmalar ve panellerin dinlenmesini sağladılar. Konferansın açılış konuşmasını şair, yayıncı Turgay Fişekçi yaptı. Usta yazar Pınar Kür de konferansın kapanışında söz aldı. Kendi deneyimlerinden, anılarından yola çıkarak yayın dünyası ile ilişkilerini tatlı dille anlattılar.   
Mine Söğüt, yazarlıkla gazeteciliği nasıl birlikte yürüttüğünü hoş bir sohbetle anlattı. Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni, yazar Cem Akaş ve şair, eleştirmen Ömer Erdem, Müge İplikçi’nin yönledirmesiyle "Öykü Dergide, Şiir Sokakta, Roman Rafta!" başlığında zaten bildirilen bir görüşü, romanın öykü ve şiirin önüne geçip kitapçı raflarını nasıl kapladığını, bu durumun nasıl aşılabileceğini tartıştılar.  
Yayıncılıkla ilgili iki oturum vardı. Önce Metis Yayınları kurucularından, editör, çevirmen Müge Gürsoy Sökmen ile Günışığı Kitaplığı kurucusu, yazar Mine Soysal, yayıncılığımızın 20 yıl sonra nasıl bir halde olacağını konuştular. Ütopik görülen, oldukça ironik, sıkça gülümsediğimiz ama bugüne dair dersler çıkartılan hoş bir sohbet oldu. Sonra "Üretimden Okura Kitap Piyasası Sorunlarımız" başlığı ile yayıncılığın en güncel, en yakıcı sorunları konuşuldu. Gunışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Banu Ünal'ın sorularını Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, D&R Genel Müdür Yardımcısı Cem Özyiğit, Kırmızı Kedi, Arasta ve Emek Kitap gibi firmaların sahibi Haluk Hepkon cevapladılar. Mesleki gibi görünen ama yazar ve çevirmenlerin yanında okurların bile ilgisini çekecek bir oturumdu. Özellikle yabancı sermayenin girişi ile değişecek dengelere karşı yayıncılık sektörünü koruyacağı öngörülen sabit fiyat yasa önerisi gündemi belirledi. Çok şey öğrendik, dersler çıkarttık.
Ekonomist Fatih Keresteci, yayıncılığımıza etki eden son ekonomik gelişmeleri özetleyecek diye bekliyorduk. Hatta bir sunum da hazırlamış. Grafikler ve diyagramlar gösterip ekonomideki gelişmeleri, yayıncılığı nasıl etkileyeceği somut verilerle anlatacakmış. Ama sabahtan beri yapılan oturumları dinleyince bu fikrinden caymış. Sunumu bir yana koyup serbest bir konuşma yaptı. Tatlı dille anlattığı çıkarımlarının yayıncılar kadar tüm toplumu ilgilendireceği muhakkak ama bize sunmaya gerek görmediği sunumunda ne vardı, niye bizi mahrum etti merak ettim.
Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödül Töreni'ne de ev sahipliği yapıyor. Bir anlamda bu güzel gün taçlanıyor. Günışığı Kitaplığı Editörü Müren Beykan, 500'den fazla öykünün katıldığı ödülün koordinatörü olarak her yıl ilginç, istatistikî bilgiler veriyor. Geleceğin yazarlarının nerelerden, nasıl çıkacağını öğreniyoruz. O gencecik yazarların ilk ödül heyecanına ortak oluyor, sonra da ödül için basılan kitapta öykülerini okuyoruz.
Bu yıl yeni bir tören de vardı programda. Okul Kütüphanecileri Derneği'nin (OKD) verdiği 2018 Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü, ödülün ilk sahiplerinden Gülten Dayıoğlu ve dernek başkanı Aydın İleri tarafından edebiyatın büyük ustalarından Adnan Binyazar’a takdim edildi. Binyazar’ın iyi bir yazar olarak katkısının yanında iyi bir öğretmen, asıl önemlisi okumayı özendiren güzel denemelerin yazarı da olduğunu biliyoruz. Ödül yerini bulmuş. 24.10.2018

Yorumlar