Kara Hafta’da Mike Hammer yılı


Türkiye’nin tek polisiye edebiyat festivali Kara Hafta İstanbul, bu yıl da Denizbank'ın ana sponsorluğunda polisiyelerin unutulmaz mekânı Pera Palas’ta 23 – 24 Kasım’da gerçekleştirilecek.
Kara Hafta’nın her yıl bir konusu oluyor. Bu yılki konumuz da Dünya polisiye edebiyatının klasiklerinden Mike Hammer.
Mickey Spillane’nin kahramanı Mike Hammer’lar tipik birer “Hard Boiled” polisiye örneğidir. Suçluları yakalamak isterken bol bol yumruklarını ve silahını kullanır, güzel kadınların gönlünü çalar. Çizgi roman için tasarlanan Mike Danger tiplemesi tutmayınca Spallane kahramanının adını Mike Hammer’a dönüştürmüş ve roman olarak 1947’de yayımlanan ilk macera Jüri büyük başarı kazanmış.
Mickey Spillane 1947’den 1996’ya dek, çoğu 1950 ve 60’larda olmak üzere 13 Mike Hammer macerası yazmış. 2008’den 2018’de dek de Max Allan Collins imzalı, aynı tarzı sürdüren 10 roman yayımlanmış. İki romanın da gelecek iki yılda yayımlanması bekleniyormuş (bkz. https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Hammer). Mike Hammer, defalarca da sinema ve televizyona uyarlanmış bir kült kahraman.
Mike Hammer’in unutulmaz bir polisiye kahramanı olmasının yanında Türkçe’de yazılışıyla Mayk Hammer’in bizim için ayrı bir önemi var. Türkçe’de orijinal dili İngilizce’den daha fazla Mayk Hammer romanı yazılmış.

Türkçe’de ilk Mayk Hammer 1954’de Jüri’nin çevirisi olan Kanun Benim olmuş. Efsane yayınevi Çağlayan Yayınları’nın döneme göre çok ileri pazarlama teknikleri ile satışa sunduğu kitap yüzbinlerce okura ulaşınca diğer Mayk Hammer’lar da yayımlanmış. İlgi bitmeyince de 1950’li ve 60’lı yıllarda birçok yayınevince Mayk Hammer’in Türkçe versiyonları üretilmiş. Türkçe’de Mayk Hammer’lerin sayısı 250’yi(!) bulmuş. İthaki Yayınları’nca özenli bir baskı ile yeniden basımları yapıldığı için Türkçe versiyonların F.M. İkinci takma adıyla Kemal Tahir’ce yazıldığı bilinse de en çok Mayk Hammer üreten Afif Yesari olmuş. 250 adet olduğu söylenen yeniden üretimden sadece 4 tanesi Kemal Tahir imzalı. Yani Kemal Tahir lehine bir kayırma var zira diğer çevirmenler hakkında bilgi bulmak imkansızken Kemal Tahir’in çevirileri ve bizzat yazdıkları hakkında bolca inceleme var internette.
23 Kasım saat 15’de Kara Hafta’da Seval Şahin’in moderatörlüğünde Erol Üyepazarcı, Sevin Okyay, Taner Ay “MIKE HAMMER NEDİR? NE DEĞİLDİR?” konusunu ele alacaklar.
Festivalin 22 Kasım Perşembe akşamı gerçekleştirilecek açılış töreninde “Polisiye Edebiyatına Katkı Ödülü”, Festival komitesi onursal başkanı Doğan Hızlan tarafından Oğlak Yayınları kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Senay Haznedaroğlu’na verilecek. Oğlak Yayınları 25. yılını kutluyor. Kurulduğundan beri polisiyeye özel önem vermiş. Dünya ve Türkiye’den polisiyelere özel Maceraperest Kitaplar markasını kurmuş, günümüzün en önemli Türk polisiye yazarları da yayınevinin listesinde bulunuyor. Erol Üyepazarcı’nın büyük emek ürünü eseri, en kapsamlı Türkçe polisiye edebiyat tarihi olan Korkmayınız Mister Sherlock Holmes - Türkiye’de Polisiye Romanın Öyküsü 1881-1928’in de yayımcısı, yani ödül tam da yerini bulmuş oluyor.  
Kara Hafta’nın bu yılki yabancı konukları Wolfgang Schorlau ve BA Paris. Wolfgang Schorlau yakın geçmişten güncel olaylar hakkında yazdığı araştırma tadında polisiyeleri ile tanınıyor. Tüm eserleri İletişim Yayınları’ndan çıkan Schorlau’nun Türkçe’deki son kitabı Afganistan’daki “terörle savaş”tan dönen bir Alman askerinin ortadan kayboluşu ile gelişen olayları işlediği “Kavuran Soğuk”. BA Paris’in Türkçedeki tek eseri ise, Dünya’da büyük yankı uyandırmış, bir çok dile çevrilmiş olan ve “Bazen mükemmel bir evlilik büyük bir yalandır” diye tanıtılan “Kapalı Kapılar Ardında” (Doğan Kitap).
Schorlau, Ahmet Ümit ve Murat Yetkin’le birlikte “GÜNCEL OLAYLAR, SİYASET VE POLİSİYE” başlıklı oturumda konuşacak. BA Paris de “YENİ POLİSİYELER” başlıklı oturumda Yonca Eldener ve Yaprak Öz’le birlikte söz alacak. Kara Hafta’da İskender Pala, Aytül Akal, Ahmet Ümit, Celil Oker, Suat Duman gibi birçok yazarımız ve polisyecimiz okurları ile buluşacak. (Program ve ayrıntılı bilgi için bkz. blackweekistanbul.com). 21.11.2018

Yorumlar