Kentin ödülü kentin yazarına...

12. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü İpek Ongun’a verildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), önemli bir etkinliğe önderlik ediyor. Türkiye’de bir benzeri olmayan, Dünya’da da çok rastlanmayan bir ödül veriyor. Mersin kenti adına her yıl bir usta edebiyatçıyı, şairi, yazarı ödüllendiriyor.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü hem Türkiye’de tek olmasıyla, hem sürekliliğiyle hem de ödüllendirdiği şair ve yazarlarla dikkati çeken, önemli bir yeri olan bir edebiyat ödülü.
Mersinli usta şair Özdemir İnce’nin önerisi ile 2007’de verilmeye başlayan ödülün özelliği herhangi bir başvuru gerekmemesi, kitap ya da dosya da gönderilmiyor. Ödül yaşayan edebiyatçılara, o güne kadar verdikleri emek ve eserleri gözönüne alınarak veriliyor. Ödül töreni de her yıl Aralık ayında MTSO’nun kuruluş yıldönümünde yapılıyor. 2007’de verilen ilk ödülü usta öykücümüz Nezihe Meriç almıştı. Geçen yıl da usta şair Haydar Ergülen ödülü aldı.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Değerlendirme Kurulu Celâl Soycan, Metin Cengiz, Yavuz Özdem, Cemal Sakallı ve Ogün Kaymak^tan oluşuyor. Jüri bu yıl “genç okurlarla didaktik olmayan, sahici ve şefkatli bir edebiyat dünyasında buluşarak, kuşaktan kuşağa gürleşerek süren bir bağ kuran” İpek Ongun’a ödülün verilmesini kararlaştırmış.
İpek Ongun, Türkçede gençlik edebiyatının kurucu yazarlarından olmasının yanında Mersin’in de gurur kaynaklarından. Ankara doğumlu İpek Ongun Mersin’e şehrin en eski ailelerinden birine gelin olarak gelmiş ama Mersin’i benimsemiş, sevmiş. Mersinliler de onu bağrına basmış.
14 Aralık gecesi törenin yapılacağı MTSO salonunda tatlı bir heyecan vardı. Ödülün baştan beri benimsemiş, desteklemiş Mersinliler, kentlerinin gurur kaynağı, yazarları İpek Ongun’un bu ödülü almasının sevincini yaşıyorlardı. Salon tamamen doluydu.
İpek Ongun sadece eserleri ile değil kişiliği ile de örnek bir insan. Törende konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve değerlendirme kurulu başkanı şair Celâl Soycan İpek Hanım’ın bu niteliğini de vurguladı. Türkan Yeşilyurt ve Cemal Sakallı İpek Ongun’un yazarlığı hakkında konuşmalar yaptılar. Cemal Sakallı, Türkiye’de çocuk ve ilkgençlik edebiyatının nasıl bir gelişim gösterdiğini rakamlarla anlattı. Yetişkinlere yönelik edebiyatla başa baş giden çocuk ve ilkgençlik edebiyatından ürünlerin sayısının yeni yayımlanan edebi eser sayısını geçtiğini belirtti. Bu gelişimde kuşkusuz İpek Ongun’un büyük katkısı var. İpek Ongun özellikle ilkgençlik çağına yönelik eserleri ile bu türün önemli örneklerini vermekle kalmadı, geleceğin okurlarının yetişmesini de sağladı. Çünkü ilkgençlik edebiyatı çocuk edebiyatı ile yetişkinlere yönelik kitaplar arasında bir köprü görevi de görüyor. Çocukların iyi birer edebiyat okuruna dönüşmesinin yolunu açıyor.
İpek Ongun teşekkür konuşmasında bu gerçekliğin altını çizerek ödülün sadece kendine değil, şimdiye kadar önemsenmemiş, dikkate alınmamış gençlik edebiyatına da verildiğini, bir anlamda bu türün varlığının onaylandığını belirtti.
İpek Ongun yayın hayatına çevirmen olarak girmiş. Daha sonra editörünün de özendirmesi ile yazmaya başlamış. Biraz geç bir başlangıç sayılabilir ama verimli bir yazar. İlk eseri 1980’de yayımlanan Mektup Arkadaşları. 12 kitaba ulaşan Bir Genç Kızın Gizli Defteri dizisi ise sanırım başyapıtı sayılmalı. Son yayımlanan, 2017 tarihli yapıtı ise anı içerikli Anlat Anneanne. Verimli ve çok okurlu bir yazar. Onun kitapları ile üç kuşak yetişmiş.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü için doğru bir kararla İpek Ongun seçilerek, kentin ödülü kentin yazarına verilmiş oldu. Mersinliler bu değerli yazarla ne kadar övünseler azdır. Kutlarım. 17.12.2018        

Yorumlar