Kemal Özer İçin Anı Fotoğrafları


Kemal Özer İçin Anı Fotoğrafları (Mart 2011, Yordam yay.) şairin sağlığında tasarlanmış, 75. yaşında kendisine armağan edilmesi planlanan bir kitap. Kemal Özer, en verimli dönemlerinden birinde Sivas kıyımını konu alan Temmuz İçin Yaralı Semah’ın ardından 1970 yılı 15-16 Haziranında yaşanan büyük işçi direnişinin şiirini yazarken 30 Haziran 2009’da ölünce kızının hazırladığı bu güzel armağanı görememiş.
Simge Özer Pınarbaşı’nın hazırladığı kitapta Kemal Özer’in hayat öyküsü fotoğraflarının eşliğinde anlatılıyor. Kitap bu özelliğiyle de Kemal Özer’e bir mesaj verecekti eğer yetişseydi. Çünkü Kemal Özer, fotoğraflardan yola çıkarak anılarını yazıyordu. Söylediğine göre, baktığı, yazdığı fotoğraflar onun belleğindeki başka fotoğrafları canlandırıyor, hatırlatıyordu. Bu kitap Kemal Özer’in o projesine bir cevap, nazire gibi.

Simge Özer Pınarbaşı, Kemal Özer’in yaşam öyküsünü ilginç bir yöntemle kaleme almış. Kemal Özer’in daha önce hayat öyküsü ile ilgili olarak yazdıklarını izler, onlara yeni bilgilerle katkıda bulunurken yeri geldiğinde dostlarına sözü veriyor, araya onların dönemle ilgili anıları giriyor, yeri geldiğinde de şiiri üzerine değerlendirmelere yer veriyor. Adnan Özyalçıner, Refik Durbaş, Mustafa Bayram Mısır, Burcu Turan, Hüseyin Duygu, Turgay Fişekçi, Peter Poulsen ve Mustafa Özmen'in Kemal Özer'in şiiri üzerine değerlendirmeleri var. Kitabın son bölümünde de Kemal Özer’in ardından Doğan Hızlan, Özdemir İnce, Ülkü Tamer, Sennur Sezer, Cengiz Gündoğdu, Afşar Timuçin, Ataol Behramoğlu ve B. Sadık Albayrak’ın yazdığı yazılar yer alıyor.

Kemal Özer’le Yordam Yayınları’nın çok özel, sıcak bir ilişkisi vardı. Kitabın girişinde Hayri Erdoğan’ın içtenlikle anlattığı gibi Kemal Özer isim babalığı yaptığı bu yayınevinin sırf bir yazarı değil, editörü, danışmanı, emekçisi gibi hissediyordu kendini. Bu sıcaklık, yakınlık kitabın bütününe yansımış. Kemal Özer İçin Anı Fotoğrafları, Savaş Çekiç’in tasarımı ile, baskısıyla, kağıdıyla güzel, Kemal Özer’e yakışan bir kitap. İyi yazılmış, iyi sunulmuş, keyifle okunan ve fotoğraflarla izlenen bir yaşam öyküsü.

21.04.2011

Yorumlar