VASİYET

Selim Yalçıner'in Vasiyet'i (Artemis) çoksatan türünde yazılmış bir Türk romanı. Yalçıner, Lara Berkes adında bir kahraman yaratmış. "Lara Berkes, annesi Avusturyalı, babası Türk olan, Viyana Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde okuyan bir genç kızdır. Viyanalı bir avukatlık bürosundan aldığı mektubun ardından İsviçre'nin Zürih kentine gider ve orada, iki yıl önce ölen babasının kendine oldukça büyük miktarda para bıraktığını öğrenir. Babası, paranın yanında bir mektup, bir de isim listesi bırakmıştır kızına.."Bir banka fonunda değerlendirilen 35 milyon Euro ile bir tür vakıf kurulacak listede adları verilen çeşitli milliyetlerdeki "ülkeleri ve kurumları için çalışmış" kişilerin çocukları için kullanacaktır. Bu hayır işini yaparken halası ve babasının en yakın arkadaşı Jack ona yardımcı olacaktır. Lara, Amerika'ya gidip Jack'a danışmaya karar verir. Bu görüşme babasının bilmediği yönlerini aydınlatmasına da yardım edecektir.

Lara, listedekilerin hemen hepsinin öldürülmüş olduğunu öğrenince, ağır gripten öldüğünü sandığı babasının da öldürülmüş olabileceğini düşünür. Şimdi ortada bir cinayet, onun ardında haberalma kuruluşları ve belki de uluslararası bir sır, hatta bir komplo vardır. Lara, babasını kimlerin niçin öldürdüğünü araştırmaya karar verir. İşin ucu İstanbul'a kadar varır.

Vasiyet, 616 sayfalık bir roman, "Lara Üçlemesi"nin ilk kitabı. Diğer ciltler de böyle kalınsa 1800 sayfalık bir eser. Kitabı okurken ister istemez Stephen King'in Yazma Sanatı'ndaki önerilerini hatırlıyorum. Yalçıner'in akıcı bir anlatımı var. Okumayı başladığınızda romana kapılıyorsunuz. Yazar, işleyeceği konu üzerinde iyi çalışmış, araştırma yapmış. Felsefe, kuantum fiziği, siyaset, sosyolojiden ilginç bilgiler var ve bunları bildirmekle kalmıyor, tartışıyor da. Kahramanın bir karakter olarak varolmasında da, böyle bir vasiyetin ardında neler gizleneceğini anlamamızda da inandırıcı. Tek sorun hızda. Lara'nın Jack'la buluşması için 167 sayfa geçmesi gerekiyor. Yani hikayenin açılması yavaş. Yavaş açılıyor ama hızlı ilerliyor. Bir denge sorunu doğuyor. Lara, babasının katilini bulurken, Türkiye ve Dünya'da yaşanan güç ilişkileri hakkında da fikir sahibi oluyor. Devletin derinliklerinde yaşanan çatışmalara şahit oluyor. "Hiçbir şey göründüğü gibi değil" bilgisine ulaşıyor.

Yorumlar