KENDİ KENDİNİN TERZİSİ BİR KAMBUR

Romancı, tiyatro sanatçısı Emine Sevgi Özdamar, Ece Ayhan'ın yakın dostlarından. İsmine “Emine” adını da Ece Ayhan eklemiş. 1969'da Üsküdar Sultantepe'de bir süre aynı evde birlikte yaşamışlar. Özdamar, daha sonra 1974'de Ece Ayhan'a Zürih'te beyin ameliyatı olurken refakatçilik yapmış. Sonraki yıllarda da ilişkileri kopmamış. 90'lı yıllarda Özdamar, Ece Ayhan'a maddi manevi destek olmuş.

Gültekin Emre, Sevgi Özdamar'la birlikte çalışarak, Özdamar'ın Ece Ayhan'la ilgili anılarını, Zürih'te tuttuğu hastane günlüklerini, mektupları kronolojik bir yapı içinde derlemiş. Özdamar'ın resimleri, çizimleri ve fotoğraflarla desteklenen kitap hem derin bir dosluğu yansıtıyor hem de Ece Ayhan'ın özel hayatının bilinmeyen noktalarına ışık tutuyor. Ece Ayhan'ın yazılarında, söyleşilerinde sık sık adını andığı Emine Sevgi Özdamar'la dostluğunun derinliğini ve sıkılığını da kavramış oluyoruz.

Ece Ayhan'ın ilk baskısı 1981'de Tan Yayınları'ndan çıkan Defterler'i 1974 Ekimi'nden 1976 Ağustos'una kadar Zürih'te geçirdiği günlerde tuttuğu notlardan oluşur. Emine Sevgi Özdamar'ın "Kendi Kendinin Terzisi Bir Kambur"u (Yapı Kredi yay.) ile Defterler birbirini tamamlıyor. Hatta Özdamar'ın günlükleri o günleri iyice gün ışığına çıkarıyor.

Yorumlar