Arzın Merkezinde Buluşmalar


Avrupa'nın 2010 yılı için kültür başkenti seçilmesi önemli bir dönüm noktası. İstanbul, kültür başkenti olması ile birlikte, yalnız turizm açısından değil kültürel ve sanatsal anlamda da çekim merkezi halini alacak. Tabii bu fırsatı iyi değerlendirirsek. Bu projede başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok kamu kuruluşunun önemli işlevleri olacak. Ama bence, esas rol İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminden beri süre gelen yoğun bir kültür sanat etkinlikleri geleneği var. Her yıl yüzlerce etkinlik yapılıyor. Bu etkinliklerin İstanbul halkına önemli katkısı olduğu kuşkusuz, ama Kültür başkenti olmanın getirdiği sorumlulukla bunlara artık evrensel bir boyut kazandırmanın da zamanı.

Başta İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) olmak üzere birçok kuruluş müzik, tiyatro, sinema, plastik sanatlar, fotoğraf gibi sanat dallarında önemli işler başarıyorlar. Edebiyattan, şiirden ise israrla uzak duruyorlar. Örneğin İKSV'nin İstanbul'da yapılmış tek bir edebiyat ya da şiir etkinliği yok. İstanbul Kitap Fuarı olmasa İstanbul yabancı şair ve yazarlara hasret kalacak.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin geçen yıl başlattığı "Arzın Merkezinde Buluşmalar" adlı proje bu açıdan özellikle ilgimi çekiyor. Proje kapsamında kendi alanında uzman, dünyanın önde gelen entelektüelleri Türk yazarlar ve düşünürlerle İstanbul'da buluşup, tartıştı. Ortadoğu sorunundan çağdaş romana, Doğu-Batı çatışmasından modern şiire kadar pek çok konu hakkında dünyanın ve ülkemizin önde gelen isimleri konuştu, bir diyalog oluştu. Böylelikle İstanbul, yerli ve yabancı basında gündemine de girdi.

"Arzın Merkezinde Buluşmalar"ın 2007'de yapılan toplantıları kitap haline getirilmiş. Sözün uçması engellenmiş, yazıya geçirip kalıcılaştırılmış. Kitabın girişindeki sunuş yazısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Doğu Roma İmparatorluğu döneminde İstanbul´un sakinleri, Sultanahmet’te Yerebatan Sarnıcı´nın hemen yanında bulunan Million Taşı’nı dünyanın merkezi kabul ederlerdi. Biz de bu inanca gönderme yaparak, söz konusu toplantıların adını ´Arzın Merkezinde Buluşmalar´ koyduk" diyor.

Türkçe - İngilizce yayınlanmış kitapta İslam-Arap düşüncesinin önemli düşünürlerinden Muhammed Âbid El-Câbirî ile İslam düşüncesinin yeniden inşası üzerine yazdığı eserleriyle tanınan İhsan Eliaçık Endülüs-İstanbul köprüsü; çağdaş eleştirinin en önemli adlarından İtalyan yazar Clüaudio Magris ile "edebiyatımızın cumhurbaşkanı" Doğan Hızlan modern eleştiri edebiyatta sınırlar; çağdaş dünya şiirinin önemli adlarından Oswald Lewinter ile Türk şiirinin ustalarından İlhan Berk evrensel şiir düşüncesi; Rembetiko filmiyle dünya çapında tanınan Yunan yönetmen Costas Ferris ile uluslararası bir çok ödüle sahip yönetmenimiz Derviş Zaim yerelden evrensele sinema; din felsefesi ve etik çalışmaları ile tanınmış Hans Küng ile dini konuları felsefi tartışma zeminine taşıması ile tanınan Mehmet Aydın ve Türk tasavvufu, dini etik çalışmalarıyla tanınan Kenan Gürsoy küresel ahlak; bir çok dünya diline eserleri çevrilmiş şair denemeci, gezi yazarı Cees Noteboom ile Türk edebiyatının en üretken yazarlarından Enis Batur yazma tutkusu; edebiyat ve kültür teorisi üzerine Marksist bakışla çalışan Terry Eagleton ile bilgi sosyolojisi ve hermonotik üzerine çalışmalarıyla tanınmış Hüsamettin Arslan eleştiri ve ideoloji; Dünyaca ünlü İslam felsefecisi, Sufi düşüncenin önemli adlarından William Chittick ile din felsefesi konusunda çalışmalarıyla tanınmış şair, bilim adamı Turan Koç doğunun tini konularında yaptıkları konuşma ve tartışmalar yer alıyor.

"Arzın Merkezinde Buluşmalar"ın yayın tarihi Ağustos 2007. Bu tarihten sonra da İstanbul Büyükşehir Belediye İstanbul'a önemli yabancı konuklar geldi. Örneğin, yaşayan en önemli yazarlardan, Nobelli Jose Saramago'nun konuşması da belediyenin daveti ile olmuştu.

Yorumlar