Eskimeyen İstanbul

İstanbul'un zaman içinde değişirken nasıl tahrip edildiği, tarihi mirasın ortadan kaldırıldığı en çok konuştuğumuz, tartıştığımız konulardandır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin yayınladığı "Eskimeyen İstanbul" bu tartışmalar için önemli bir kaynak niteliğinde. Günümüzün moda deyimiyle de ezberleri bozacak bir kitap.

İngilizce ve Türkçe yayınlanmış olan kitapta Topkapı Sarayı'nın ikinci kapısı olarak bilinen Bab-üs Selam'la başlayarak İstanbul'un birçok tarihi mekânının siyah-beyaz illustrasyonları ve fotoğrafları yer alıyor. Dünle bugünün kolayca karşılaştırılabilmesi amacıyla tarihi mekânların aynı açılardan 2007'de çekilen fotoğraflarının üzerine gelecek şekilde yüz yıl öncekiler şeffaf kâğıda (aydıngere) basılmış. Böylelikle yüz yılda neyin değişip neyin değişmediğini kolayca görebiliyorsunuz.

Kitabın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, "Şehirler de canlı varlıklardır. Bu varlıklar da zaman içerisinde çeşitli değişikliğe uğrar. Yapılış tarihini bilemediğimiz gravürler, yüz yıl önce çekilmiş siyah beyaz fotoğraflarla tarihe bir not düşülmüş. Biz de günümüzdeki fotoğraflarını çekerek aslında gelecek için tarihe kayıt düşüyoruz" diyor.

Eserlerin günümüzdeki fotoğraflarını mimari fotoğrafçı Gürkan Akay çekmiş. Gerçekten de güç bir işin üstesinden gelmiş. Kentin değişimi ile birlikte görünüm değiştiren yapıları aynı açılardan yakalamak sanıldığı kadar kolay değil. Fotoğrafları tek tek incelediğinizde zamanla değişen, tahrip edilen, amacı dışında kullanılan yerleri görüyorsunuz. Bu zaten beklenen bir şey... Ama şaşırtıcı olan bazı tarihi eserlerin eskisine göre daha güzel görünmesi. Sultanahmet örneğinde olduğu gibi iyi bakılmış, korunmuş olmalarının, çevrelerinde yapılmış yeşillendirmenin etkisi var sanırım. Eskimeyen İstanbul, eskimeyecek bir kitap.

Yorumlar