Gece Bufalosu

Guillermo Arriaga, Meksikalı bir yazar. Cannes Film Festivali'nden ödüllü Üç Defin filminin senaryosunu yazmış. Yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu ile Paramparça Aşklar Köpekler, Babil ve 21 Gram filmlerini yapmışlar. Phoneix Yayınları Arriaga'nın üç romanını arka arkaya yayınladı. Arriaga, üçlü bir aşk hikayesini anlatıyor. Sıkı iki arkadaş olan Gregorio ve Manuel, aynı kıza, Tania'ya âşıktır. Daha doğrusu Manuel, Gregorio'nun ruhsal bunalıma griip akıl hastanesine yatırılmasından sonra Tania ile birlikte olmaya başlamıştır. Gregorio'nun hastaneden çıktıktan hemen sonra intihar ettiği haberi, Manuel'i alt üst eder. Kendiyle hesaplaşmaya başlar. Gregorio'nun ölümü aslında üstünden bir yük kalkmasına neden olmuştur. Gregorio, varlığı ile Manuel'in üzerinde iktidar kurmuş, hayatı boyunca yönlendirmiştir. Manuel, Gregorio'nun kızkardeşiyle girdiği gizli ilişki nedeniyle de suçluluk hissetmektedir. Onunla arkadaşlığını sürdürse belki o da çıldıracak, akıl hastanesine yatacaktır.

Ama Gregorio'nun ölümü onu rahatlatmaz. Gregorio'nun miras bıraktığı kutudaki mektuplar, fotoğraflar birer mesaj gibidir. Onları imha eder ama bu kez de sanki Gregorio yaşıyormuş gibi mektuplar gelmeye başlar.

Gece Bufalosu, Bukowski'den alıntılarla başlıyor. Arriaga'nın anlatımı Bukowski tarzında, ama kahramanı tam anlamıyla bir Bukowski değil. Daha çok Bukowski olma yolunda diyebileceğimiz bir tip. Hayattan kaçmaya çalışıyor, gerçeklerle yüzleşmek istemiyor, suç işlemeye eğilimli ve kolayca içkiye sığınıyor.

Gece Bufalosu, rahat, kolay okunan bir roman. Özellikle Bukowski ve Fanteseverler için Arriaga yeni bir keşif olabilir.

Yorumlar