Rimbaud'ya Akıl Notları

küçük İskender, bilgisini, deneyimi paylaşmayı seven şairlerden. Uzunca bir süredir Varlık'ta, Yasak Meyve'de ilk şiirlerini yazan, şiire adım atan gençlere yol gösterici önerilerde bulunuyor, tüyolar veriyor. Onlardan şiirler seçiyor, yayınlıyor. Bir anlamda şiir yolunda ilerlerken işlerini kolaylaştırmaya çalışıyor. Rimbaud'ya Akıl Notları (Ocak 2009, Sel yay.), İlhan Berk'in kendisine Rimbaud diye hitap ettiği küçük İskender'in aynı hitapla genç şair adayları ile yaptığı bu söyleşilerden bir seçme.

Entrika eksperi Kara Adamlar'dan, İmitasyon şairler'den, dedikodu ve magazin kokan Orta Halli Şairler'den, Kenar Mahalle Şairleri'nden, Kasabalılar'dan, Sözlük Şairleri'nden söz ediyor. Bir anlamda isim vermeden, anıştırmalarla günümüz Türk Şiiri'nin sosyolojik görünümünü gözler önüne seriyor. Şair adayına şiir toplumunda nasıl varolacağının tüyolarını veriyor. "Şair" sıfatıyla gezinenlerin niteliklerini anlatıyor. Kendi şiire başlama öyküsünü anlattığı 34. Bölüm de tüm anlattıklarının isimlerle somutlaştığı bir örnek. Destek ve köstek olanlar… Memet Fuat'ın özendirici yaklaşımı…İskender, anılarını hikaye etmekte başarılı… Belki erken ama, ben hayat hikayesini açık açık anlatmaya bir yerden başlamalı diye düşünüyorum.

Rimbaud'ya Akıl Notları, şair adayı için bir rehber olmasının yanında, şairin, küçük İskender'in Türk Şairler toplumunu tahlili olarak da merakla okunabilir.

Yorumlar