Almadovar Teoremi

İki sevgili arabayla giderken aniden yola fırlayan bir geyik, korkunç bir trafik kazası, kazada ölen bir sevgili, yok olan bir yüz genç matematikçinin hayatını tamamen değiştiriyor. Geçirdiği estetik ameliyatlar yeterli olmamıştır ve o artık insan içine çıkamayacak bir yüzle herkesten uzak yaşamaya başlar. Geçimini internet üzerinden matematik dersleri vererek sağlayan, belki de yaşadığı zorlulları, iç huzursuzluğunu yenmek için sık sık kent değiştiren Almadovar Teoremi’nin (Çev. Öncel Naldemirci, Sel yay.) anlatıcısı hayat hikâyesini yazmaya karar verir. Niyeti kendisini anlayacağını düşündüğü Almadovar’ın hikâyesini filme almasıdır. Almadovar’la haberleşir ve umduğu gibi ünlü yönetmen yüzü olmayan matematikçinin filmini yapmaya karar verir. Bu tanışma, anlatıcının hayatında önemli bir dönüm noktası da olacaktır. Almadovar onu genç transseksüel Lisa ile tanıştırır. Lisa, kahramanımızın yüzünün olmamasından iğrenmez ya da korkmaz, aksine ona sevgiyle yaklaşır. Toplumun dışına itilmiş bu ikili birbirlerine büyük bir aşkla tutulurlar.

Anlatıcı cesaretlenip kendine bir maske edinir ve yavaş yavaş hayatın içine karışır. “Yüzün, şeklin, görünüşün her şey olduğu bir dünya” onu hayatın anlamı üzerinde düşündürecek ve Newton’un teoremlerini hatırlatacaktır. Kahramanımız hayatı Newton teoremleri ve matematik yardımıyla çözümlerken yepyeni bir hayat anlayışına, “Almadovar Teoremi”ne ulaşacaktır.

Yazar Antoni Casas Ros da romandaki gibi hiç ortaya çıkmayan biriymiş. Bu bir pazarlama taktiği midir bilemiyorum ama bu tanıtım ve tabii kapaktaki Almadovar adının da sayesinde olsa gerek Almadovar Teoremi, 2008'de İspanya'da en iyi roman seçilmiş.

Yorumlar