İstanbul’un Gezi Rehberi

İsmail Güzelsoy’u geçtiğimiz yıllarda ard arda yayınlanan kitaplarıyla iyi bir romancı olarak tanımıştık. Güzelsoy romancılığın yanısıra rehberlik de yapıyormuş. 16 yıllık deneyimini iki kitapla değerlendirmiş; İstanbul’un Gezi Rehberi 2 Günde Pera ve Boğaz ve 2 Günde Tarihi Yarımada (Mayıs 2009, Alfa yay.). Güzelsoy toplam dört günde İstanbul’un en önemli yerlerini gezmeyi/gezdirmeyi öneriyor. Kitaplar bildik tur rehberleri görünümünde hazırlanmış ama kalite olarak tam o standart yakalanamamış. Baskıda, ciltte, grafik tasarımda özensizlik hissediliyor. Fotoğraf – metin dengesinde, font ve punto kullanımından gelen ama esasen fotoğrafların küçüklüğünden kaynaklanan yazı lehine bir dengesizlik var.

Güzelsoy, rehberlerin okuyucularını adım adım gezdirirken tarihi bilgileri vermeyi, baktığımızı görünür hale getirmeyi amaçlamış. Örneğin Pera’yı gezdirirken önce kısa bir tarihçe veriyor ve Taksim’den, Alman Sarayı’ndan başlayarak yürütmeye başlıyor. Binaları, kiliseleri, camileri izleyerek onların tarihlerini, küçük anekdotları okuyarak yol alıyoruz. İlk eksik ciltlerin sonunda verilen haritaların okunaklı olmaması. Haritalar kahverenginde yitmiş. Bu haritalarla yetinmeyip aralarda daha küçük bir alanı daha ayrıntılı veren haritalar kullanılabilirdi. Eser Türkçe olduğuna göre Türk okura yönelik ama İstanbul dışından gelenlerin daha çok kullanacağı bir rehber. Adresler ilgili bölümlerin sonunda açıkça yazılabilirdi. İkinci dikkatimi çeken nokta Güzelsoy’un akıcı anlatımında kullandığı zaman. Sanki her şeyi kendi görmüş, yaşamış gibi di’li geçmişle anlatıyor, oysa bazı zaman dilimlerinde miş’li geçmiş zamanla anlatmak daha inandırıcı olurdu.

Yeni baskılarda kolayca düzeltilebilecek teknik eleştirilerimiz bir yana İsmail Güzelsoy’un İstanbul’un Gezi Rehberi hem İstanbul’a gezmeye gelenler için hem de İstanbullular’ın şehrini daha iyi tanıması için faydalı bir eser. Umarım Alfa Yayınları bu kıymetli çalışmayı yabancı dillerde de basarak yabancı turistlere de rehberlik etmesini sağlar.

06.08.2009

Yorumlar