Gogol ve Sand

İş Bankası Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi birbirinden değerli klasiklerin iyi çevirileri ile hızla gelişmeye devam ediyor. Bir okur olarak bu hıza yetişmek mümkün değil. Okuma listeme eklediğim son iki kitapları Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün Bir Delinin Anı Defteri adıyla yeniden yayınlanan öykü derlemesi ve George Sand’ın Therese ve Laurent’i.

Mazlum Beyhan çevirisiyle yayınlanan Gogol’ün Bir Delinin Anı Defteri’nde büyük ustanın Palto, Burun, Neva Bulvarı, Portre, Fayton ve tabii kitaba adını veren Bir Delinin Anı Defteri adlı öyküleri derlenmiş.

George Sand, ülkemizde yaşam öyküsüyle ve aşklarıyla ilgi çekse de yapıtları pek okunmayan bir yazar. Oysa sırf hayat hikayesini anlamak için bile eserleri okunmaya değer. "Hayatta tek mutluluk, sevmek ve sevilmek değildir" sözü vecize haline gelen Sand eserlerinin otobiyografikliği ile de tanınıyor. Sand onlarca romana imza atmış, bunlardan bazıları da sinemaya uyarlanmış. George Sand Therese ve Laurent’de ünlü şairlerden Alfred de Musset’le yaşadığı yaklaşık üç yıl süren aşkı konu edinmiş.

Yorumlar