İstanbul’un Meşhur Edebiyatçıları

İBB Kültür AŞ’nin yayınladığı ilginç kitaplardan biri de tam adıyla Bir Fotoğrafın Aynasında İstanbul’un Meşhur Edebiyatçıları. 1928 yılının Temmuz ayında Alay Köşkü’nde Güzel Sanatlar Birliği (Sanayi-i Nefise Birliği) Edebiyat Şubesi’ni (Üdeba Şubesi) kurmak amacıyla bir araya geliyor. Halit Ziya Uşkalıgil, Mehmed Rauf, Hüseyin Rahmi, Peyami Safa, Suat Derviş, Ziya Osman Saba, Vâlâ Nurettin, Florinalı Nazım, Necip Fazıl, Cevdet Kudret, Yaşar Nabi gibi dönemin önemli 42 yazarı toplantıya katılıyor. Edebiyatçılar dönemin ünlü fotoğrafçısı Weinberg’e toplu bir fotoğraf da çektiriyorlar. Fotoğraf daha sonra Cumhuriyet Gazetesi’nin ilk sayfasında hemen başlık altında ve Servet-i Fünun dergisinin kapağında yayınlanıyor.

Yusuf Çağlar bu fotoğraftan yola çıkarak Beşir Ayvazoğlu, Cem Yavuz, Emin Nedret İşli, Resul Halil Bingöl ve Selahattin Özpalabıyıklar’ın yazılarıyla dönemin edebiyatını ve fotoğraftaki yazarları tekrar hatırlamamıza vesile olmuş. Ayvazoğlu yazısında Güzel Sanatlar Birilği’nin ve edebiyat şubesinin kuruluş öyküsünü anlatıyor. Bu kuruluş çabası da edebiyatçıların içinde bulunduğu her örgütlenme gibi dedikodular, tartışmalar, kavgalar doğurmuş. Bu kişilerin Türk edebiyatını temsil etmediği ileri sürülmüş, çağrılmayanların listesi çıkartılmış. Dernek yöneticileri “Alay Köşkü Yârânı” diye adlandırılmış.

İstanbul’un Meşhur Edebiyatçıları, ilginç yazılar ve 20’lerden günümüze doğru uzanan edebiyatçıların toplu çektirdiği fotoğraflarla oluşturulmuş. İnsan ister istemez bugün böyle bir fotoğraf çektirilmeye kalksak sonu ne olurdu, çağrılan yazarlar ve şairlerden kaçı gelirdi, kavga dövüş olmadan o fotoğraf çektirilebilir miydi, diye düşünmeden edemiyor.

10 Eylül 2009

Yorumlar