Kitap İçin 2

Selçuk Altun yazarlığının yanı sıra, belki de ondan da önce iyi bir okurdur. Okuduklarından, düşüncelerinden damıttığı görüşlerini, kıssaları, aforizmaları, küçük ve çarpıcı alıntıları “herkes kitabı sevsin” arzusuyla Cumhuriyet Kitap'ta, Kitap İçin başlığıyla yayınlıyor. Haftalık olarak yayınlanan ilk bin madde Kitap İçin adıyla 2006’da Sel Yayınları’nda kitaplaşmıştı. O kitaptan sonra Selçuk Altun, Cumhuriyet Kitap’ta okurlarla ayda bir buluşmaya devam etti. İkinci bin madde de Kitap İçin 2 adıyla kitaplaştı (Nisan 2010, Sel yay.).

Kitabın “Öz Söz”ünde de belirtildiği gibi bu kitap iyi bir kitap okurunun ve de yazarın günlüğü gibi de okunabilir. Kitap İçin 2’de Selçuk Altun yine kıssalar, aforizmalar yazıyor ve okuduğu kitapları, gittiği kitapçıları, yaptığı seyahatlerden edebi ve kültürel küçük notları paylaşıyor. Ama bu kitaptaki maddelerde eleştirel, polemiksel yan daha ağır basmış gibi. Kendince haksız bulduğu uygulamaları, kof ve şişirilmiş yazarları, ahde vefa gösterilmemesini, değerli yazarların gözden ırak tutulmaya çalışılmasını keskin bir dille eleştiriyor. Polemik yaratacak cümleler kurmaktan kaçınmıyor. Sık sık belli konulara, belli isimlere dönmekten, onların yeni faaliyetlerini izleyip deşifre etmekten hoşlanıyor.

Kitap İçin 2’nin ilk kitaptan biçimsel olarak da bir farkı var. Maddeler biraz daha uzamış. Artık iki-üç cümle yetmez olmuş, daha çok anlatmak ihtiyacı duyulmuş. Bunun nedeni belki konuyu gereğince anlatmak ya da okurun anlattıklarını iki-üç cümlede anlayamayacağını düşünmek olabilir.

Kitap İçin 2 hem tiryakilerine sevdikleri yazıları toplu olarak okuma olanağı verecek, hem de yeni tanışacaklar için iyi bir fırsat yaratacak. Tüm kitapseverlere ve kitaplarla dostluk kurmayı arzu edenlere öneriyorum.

29 Nisan 2010

Yorumlar