Prens Adaları

Joachim Sartorius, 1946’da doğmuş. Tunus’ta büyümüş. Diplomatik görevlerinden dolayı yirmi yılını New York, İstanbul ve Lefkoşe’de geçirmiş. 2000’e kadar Goethe Enstitüsü’nün genel sekreterliğini yapmış. 2001 yılından beri de Berlin’de çeşitli sanat tarzlarının buluştuğu bir etkinlik olan Berliner Festspiele’nin yöneticisi. 2008 yılında son şiir kitabı Hôtel des Éstrangers ve derlediği şiir antolojisi Für die Sehnsucht nach dem Meer yayımlanmış. Geçen yıl Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’nin konuğu olmuş.

Joachim Sartorius, Büyükada’da Splendid Otel’de geçirdiği günlerin öyküsünü anlatıyor Prens Adaları’nda (Çev. Sezer Duru, Everest Yay.). Yazları Köprüaltı’nda serserilik edip kışları Büyükada’daki Con Paşa Köşkü’nün bekçiliğini yapan Selçuk’un kılavuzluğunda sonbaharın dinginliğinde sessiz sakin bir adalar gezisi yaptırıyor Sartorius.

Sartorius, Büyükada’dan başlayıp Hayırsız Ada’ya kadar uzanan gezilerinde adalar hakkında yazılmış kitapları da yanında bulunduruyor, anlatısını onlardan aktardığı güzel bilgilerle güçlendiriyor. Ve tabii Sartorius’un Türkiye’de geçirdiği uzun yıllarda dostluk kurduğu Demir Özlü, Sezer Duru, Ferit Edgü, Orhan Pamuk ve Ara Güler gibi yazar ve sanatçılar da hem anıları tekrar canlandırıyor hem de Prens Adaları anlatısının renklerini çoğaltıp, kuvvetlendiriyor.

Prens Adaları iyi bir edebiyatçının kaleminden çıkmış 95 sayfalık küçük ve keyifli bir anlatı. Anılar, gözlemler ve bilgilerin iç içe geçtiği türlerarası bir yapıt. Özellikle adalara gitme zamanı olan bu günlerde insanda bu kitabın kılavuzluğunda geziler yapmak isteği uyandırıyor. Tabii sessiz sakin bir sonbahar akşamı tek başına yola koyulup, o muhteşem Splendid Otel’de konaklayarak...

20.05.2010

Yorumlar