ŞENLİKLİ BİR CİNAYET

Gilbert Adair, Türkçede yayımlanan hemen her kitabını okuduğum, takip ettiğim bir yazar. Daha önce Kapalı Kitap, Kulenin Anahtarı ve Yazarın Ölümü adlı kitaplarını okumuştum. Postmodern tarzı seven ve iyi kullanan Adair bu kez polisiyenin klasiklerine göndermelerle dolu bir roman yazmış. '1930'lu yıllarda bir Noel tatilini ıssız Dartmoor kırlarındaki ffolkes Malikânesi'nde geçirmekte olan konuklar, bir sabah uyandıklarında evde bir cinayet işlendiğini ve bu kilitli oda cinayetinin şüphelisi haline geldiklerini öğrenirler. Sayısız düşmanı olan dedikodu yazarı Raymond Gentry'nin kalbinden vurulmuş cesedi, kapısı içeriden kilitlenmiş bir odada bulunmuştur. Şiddetli fırtına yüzünden polis çağrılamadığından, yakınlarda oturan emekli Scotland Yard komiseri Trubshawe olay mahalline davet edilir ve konukları sırayla sorgulamaya başlar. Kısa süre içinde, evde bulunan herkesin Gentry'yi öldürmek için geçerli bir gerekçesi olduğu ortaya çıkacaktır. Ancak konuklar arasında bulunan ünlü detektif romanları yazarı Evadne Mount, 'Katil kim?' sorusunu herkesten önce yanıtlamaya kararlıdır.'
Şenlikli Bir Cinayet (çev. Emrah İmre, Yapı Kredi yay.) polisiyenin ustalarına bir saygı duruşu ya da klasik polisiye parodisi olarak algılanabilir. Hele cinayeti çözen yazar tiplemesi Evadne Mount'la Agatha Christie'nin ne kadar benzediğini düşünürseniz. Romanın orijinal adı, Yapı Kredi Yayınları baskısında belirtilenden biraz farklı. YKY 'The Act of Roger Murgatroyd' olarak vermiş oysa devamında iki nokta üstüsteden sonra 'An Entertainment' ibaresi var. Türkçe çeviriye konan Şenlikli Bir Cinayet bunu tam olarak karşılamıyor sanırım.
Roman anlatım olarak da Agatha Christie'nin izinden ayrılmıyor. Bu tür parodiler daha önce de denenmişti. Ben her zaman orijinal olandan yana olduğum için eğer çok başarılı değilse bu tür girişimlerden pek hoşlanmıyorum. Adair'den de daha zekice bir şey, bir hinlik beklediğim için romanın sonuna dek sabrettim ve katilin uşak olduğu esprisi dışında bir şey bulamadım. Üstelik bu kitap Evadne Mount üçlemesinin ilk kitabıymış. Şenlikli Bir Cinayet eski polisiyeleri yad etmek için daha da iyisi yaz tatilini değerlendirmek için okunabilir.

Yorumlar