Yol Durumu

Münir Göle, gezgin yazarlardan. Yalnız başına ya da bir yakının yoldaşlığında yolcuklara çıkıyor ve fotoğraf makinesi de hep yanında. Günlük tutmasa da fotoğraf makinesi ile anıları, imgeleri kalıcılaştırıyor. Münir Göle, Yol Durumu’nda (Kasım 2009, Yapı Kredi yay.) bu gezilerinin bazılarını kaleme almış. Kitabın ilk yazısı Yolağzı önsöz olarak da kabul edilebilir. Göle, “Bu kitabın içindeki yazılar uzunca bir zamana yayılan yolluklardan, yol notlarından, yol dönüşü tortularından, bellekte kalan yol açılımlarından, yoldan önce, yol sırasında ya da dönüşte toplanan hikayelerden ortaya çıktı” diyerek yazıya başlamış.

Her gezginin kendini tanımlamasında karşılaştığı yolcu – turist olma ikilemi hakkında tabii ki yolcudan yana tavır koyuyor. Daha doğrusu isteği öyle ama belirttiği gibi bir yerde kısa süre kalan birinin turistleşmekten kaçınması çok zor, o bakış ister istemez insana hakim oluyor. Yolu hayat biçimi haline getirenlerden örnekler veriyor. O ideale ulaşamasa da iyi bir gezgin olmaya çalıştığını, en azından turistlik halini yazılarına yansıtmamaya çalıştığını belirtiyor.

Yol Durumu’ndaki yazılar gerçekten de yolculuk notlarından iyi çalışılmış birer deneme havasında. Yazar, gittiği yerlerin tarihine uzanıyor, bugünle geçmişi içiçe geçiren bir anlatımı yeğliyor. Göle’nin özellikle tarihi bilgileri aktarırken hangi kaynakları kullandığını merak etmemek elde değil, kitapta bir kaynakça yok. Kitap, yolculuk günlüğü sayılabilecek, metni tamamlayan, çoğaltan fotoğraflarla da desteklenmiş. Fotoğrafların o denli küçük, pul gibi kullanılmasını anlayamadım, bir kaç sayfa daha harcayıp fotoğrafları daha iyi görmemiz sağlanabilirdi. Hem gezginler, hem edebiyatseverler için keyifle okunan, yola çıkmaya özendiren bir kitap Yol Durumu.

3.12.2009

Yorumlar