Keyfe Gezer

Son yıllarda “geziperver” insanlar da, yazılar da çoğaldı. Türk insanı kendini bile şaşırtan bir maceraperestlikle Dünya’da ayak basılmamış yer bırakmıyor. Bu gezilerin bir kısmı da yazı ve halini kitap halini alıyor. Ama insanımızın gezdiği kadar çok yazmadığı kesin. Özel radyoların ilk DJ’lerinden Arzu Çağlan Seksi Şey adlı romanından sonra bu kez de bir gezi kitabı ile okur karşısına çıkmış. Oldukça karmaşık kapak düzeniyle itip fotoğraflarla bezeli gezi kitabına uygun mizanpajı ile kendine çeken bir kitap Keyfe Gezer (Ağustos 2010, Alfa yay.).

Çağlan, önsözde “Gezginlik dünyanın en güzel kötü alışkanlıklarından biri. Bitmeyen bir iştahla daha gidebileceğim ülkeleri düşünüp, başka gezginleri dinleyen, okuyan ve kıskanan bir kadınım ben" diyor. 418 sayfada Barselona, Roma, Napoli, Paris, Stockholm, Kopenhag, Viyana, Amsterdam ve Madrid`i anlatmış.

Arzu Çağlan çoğunlukla yalnız seyahate çıkıyor. Tipik bir turist gibi gezilmesi gereken yerleri gezmesinin yanında kendine has tercihleri de var. Örneğin Paris’te olduğu gibi hamam böcekleri ile koyun koyuna kaloriferi yanmayan bir otel odasında yatabiliyor ama yemeğini Michelin yıldızlı bir restoranda yiyor. Pasta ve şekerlemelere, giyime ve kırtasiyeye ayrı bir önem veriyor. Çağlan, gittiği Avrupa kentlerini, görüp yaşadıklarını seyahat rehberlerindeki bilgilerle harmanlayarak akıcı bir dille anlatıyor. Her yazı ortalama 45 sayfa uzunluğunda. Sonlarında da mutlaka yapılması gerekenleri öneren listeler var. Yazılar uzun gelse de eğer bu şehirlere gidecekseniz faydalı bir eser. Eğer bu şehirleri ilk kez Çağlan’ın anlatımıyla tanıyorsanız da gidip görmeye özendirici.

23.09.2010

Yorumlar