Olimpos Öyküleri

Son yıllara belli bir temaya, konuya ya da yere odaklanmış öykü derlemelerinin, antolojilerinin sayıları arttı. Sanırım bu artışta bu tip kitapların herhangi bir öykü kitabına göre çok daha fazla okur çekmesi etkili oluyor.

Kadir Aydemir Cunda ve Bozcaada’dan sonra Olimpos Öyküleri’ni derlemiş. Kitabın arka kapağında: “Bungalovları, ağaç evleri, buz gibi suyu, Likyalı kalıntıları ve anıt mezarlarıyla “Olympos”... yani Olimpos... Sırt çantasına çadırını ve kitaplarını doldurup yola düşenlerin, otostop çekerek macera dolu bir yolculukla oraya varanların, 80’lerde ve 90’lı yılların sonunda gerçek Olimpos’u bilen, yaşayan insanların orada geçen öykülerinden oluşuyor bu kitap. Alternatif tatil mekânımız Olimpos’u, orayı özleyenler için yazdık...” deniyor. Olimpos, bu sunumda da söylendiği gibi, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Datça, Kaş rotasında öncü kuvvet gibi gidip yeni yerler keşfeden seyyahları izleyen alternatif tatilcilerin ve büyük kentten kaçan entelektüellerin son sığınağı. Yine kitabın arka kapağındaki “80’lerde ve 90’lı yılların sonunda gerçek Olimpos’u bilen” ifadesi bize buranın da popülerleştiğini, terk zamanının geldiğini düşündürüyor. Ama Ege – Akdeniz ekseninde Olimpos’tan sonra gidecek yer Kemer ki orası çoktan büyük otellere, herşey dahillere teslim edilmiş. Yani öncülere, büyük kent kaçaklarına gidecek yer yok gibi.

Olimpos Öyküleri’ne dönersek ve de edebi açıdan bakarsak “alternatif bir tatil mekanı” hakkında niye bir derleme yapılır sorumuza kitapta bir cevap bulmak pek mümkün değil. Derleme yöntemi hakkında bir bilgi, bir sunuş yazısı yok. Neden Olimpos seçilmiş, edebi açıdan Olimpos’un bir önemi var mıdır, orada yaşamış, eserlerini yazmış yazarlar var mı, bilemiyoruz. Öykülerin nasıl derlendiği, hangi mantıkla sıralandığı da belli değil. Alfabetik ya da yaş sırasına göre bir diziliş yok. Yazar seçiminde de nasıl bir yöntem izlendiği anlaşılmıyor. Alper Akdeniz, Ardagül Yıldız, Aydın İleri, Barış Behramoğlu, Birol Özdemir, Deniz Yalım Kadıoğlu, Eda Aytekin, Eda Günay, Elif Savaş Felsen, Erdem Aksakal, Gül Ersoy, Gündüz Öğüt, Gürgen Öz, Hikmet Temel Akarsu, Kadir Aydemir, Mehmet Erikli, Nihal Konar Naş, Onur Akbudak, Özlem Ertan, Pelin Onay, Pınar Nurhan, Sabri Kuşkonmaz, Sadık Yemni, Saliha Yadigar, Sedef Özkan, Selcen Aksel, Seran Demiral, Sine Ergün, Şahin Özbay, Umut Y. Karaoğlu, Vecdi Çıracıoğlu ve Yeşim Ağaoğlu kitapta öyküleri yer alan yazarlar. Tanınmış tanınmamış adlar birarada ama ağırlık isimlerini dergilerden bildiğimiz ya da ilk kez bu kitapta karşılaştığımız “genç” yazarlarda. Genç sözcüğünü tırnak içinde kullanıyorum çünkü yazarlar hakkında kısa da olsa biyografik bir bilgi yok, kim genç, kim ihtiyar bilemiyoruz. Bu bir kusur değil ama bir kaç cümle ile de olsa yazarların kimliğini, mümkünse Olimpos’la ilgilerini bilmek isterdim.

Anladığım kadarıyla Olimpos Öyküleri çağrı yöntemiyle oluşturulmuş. Kitabın yayıncısı Yitik Ülke’nin kaynağı bir internet sitesi. Kadir Aydemir sanıyorum hem bu siteye yazan yazarlardan hem de bildiği, tanıdığı edebiyatçılardan yararlanmış. Öykülerin çoğunluğu bu derleme için yazılmış. Çok hoş, keyifli, edebiyat tadı veren, Olimpos’a gitmeye özendiren öyküler var. Ama bazı metinlerin öykü olduğu kuşkulu. Deneme, anı özellikleri ağır basanlar da var. Bazılarından ise Olimpos adı çıksa başka bir yerleşim merkezinin adı girse bir şey değişmeyecek gibi.

Olimpos Öyküleri esas olarak bu güzel tatil beldesini anmak, tanımak, orada dinlenirken okumak gibi amaçlar için bir yol arkadaşı. Ayrıca, yeni yazarları tanımak, bildik yazarların Olimpos’u nasıl öykülerinde işlediklerini görmek açısından da faydalı.

21.10.2010

Yorumlar