İpekböceği


Naci Girginsoy, 1924’de şimdi Yunanistan sınırları içinde olan Kesriye-Manastır'da doğmuş. İzmit Ortaokulu’nu ve Akşam Ticaret Lisesi’ni bitirmiş. Devlet Demir Yolları'nda ve İzmit SEKA'da memurluk yapmış. İlk öyküsü, 1950’de dönemin önemli dergilerinden Kaynak’ta yayınlanmış. 50’li, 60’lı yıllarda yayınlanan dergilerde hikaye ve denemeleri yayınlanan Girginsoy birçok dergi ve gazetenin yayınına da katkıda bulunmuş. İzmitliler onu uzun yıllar yayınladığı Seka Postası’nın yayın yönetmeni olarak da tanıyor. Naci Girginsoy, edebiyat ortamında ise bir Varlık yazarı olarak bilinir. Deneme ve hikâyelerinin çoğunu Varlık dergisinde yayınlamıştır. Gençlik Çıkmazı adlı bir romanı (1979), hikayelerinin toplandığı Mavinin Ölümü (1979), deneme ve eleştiri yazıları toplamı İpekböceği sağlığında yayınlanmış üç kitabı. İpekböceği’nin (ilk baskısı 1980, Varlık yay.) ikinci baskısı otuz yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde (Aya yay.) yapıldı.

İpekböceği’nde, Girginsoy’un Varlık Dergisi’nde yayınlanmış yazıları yer alıyor. Girginsoy, Varlık’ta otuz yılı aşkın bir süredir yazdığını belirterek söze başlıyor. Bu otuz yıllık birikimden eskimediğine inandığı, insan’ı, insan–doğa sevgisini, hoşgörüyü anlatan yazıları seçtiğini anlatıyor. “Yozlaşmaya, bağnazlığa karşı çıkmaya, kısaca sevgiyi savunmaya, yaymaya özen gösterdim” diyor. İlk bakışta İpekböceği’nde yer alan yazıların bazıları kitap tanıtım, anma ya da saygı yazıları gibi görünse de Girginsoy onları anlatımı ve yazma gücüyle kalıcı edebi eserler, denemeler haline getirmiş.

Edebiyatın sessiz emekçisi Naci Girginsoy’u daha yakından tanımak isteyenler içinse Güngör Gençay ve Kadir İncesu’nun yayına hazırladıkları Maviden Yeşile (Nisan 2010, Gerçek Sanat yay.) iyi bir başvuru kaynağı. Maviden Yeşile’de Naci Girginsoy ve eserleri hakkında yazılmış yazıların yanı sıra, Kadir İncesu’nun Naci Girginsoy’un kızı Sunay Girgin ile babası üzerine yaptığı bir söyleşi, Suna Girgin’in eşi Naci Girginsoy’u anlattığı bir yazı, Güneş Buharalı’nın Naci Girginsoy ile yaptığı bir radyo söyleşisi ve Girginsoy’un kitaplarına girmemiş dokuz yazısı ve küçük bir fotoğraf albümü de bulunuyor.

14.12.2010

Yorumlar