Bazen Hayat


Sine Ergün’ün önce dergilerde yayınlanan öyküleriyle dikkatimizi çekmişti. İki yıl önce ilk kitabı Burası Tekin Değil’i (Yitik Ülke yay.) yayımladı. Şimdi onu Bazen Hayat (Mayıs 2012, Can yay.) izliyor.
Sine Ergün’ün kısacık 1-2 sayfalık öyküler yazıyor. Bu kısacık öyküleri kısa cümlelerle, yalın ve gerçekçi bir anlatımla kuruyor. Şehirli, eğitimli genç bir kadının ağzından anlatıyor öykülerini. Kentin, kadın olmanın, genç olmanın getirdiği sorunları, olayları merceğine alıyor. Büyük olaylar değil anlattığı, küçük ama insanın hayatında derin izler bırakabilecek anlar, anılar, hatta başkasının dikkatini çekmeyecek ayrıntılar. Bazen yarım kalmış, bazen devamında neler yaşandığını, sonuçlarının neler olduğunu merak ettiren yapıları var. Bu kısacık öykülerin bütünü tek bir öykü, kendimize çok yakın, tanıdık bulduğumuz ama simasını seçemediğimiz o genç kadının büyük öyküsünün tamamı olarak da okunabilir. Öykülerin toplamının oluşturduğu imgeden kendinize has bir kadın kahraman yaratabilirsiniz. 
Sine Ergün’ün gerçekçi bir anlayışı var ama gerçekliği kendine has ve farklı bir açıdan görmeyi, dile getirmeyi biliyor. Cesur bir bakışı var. Sözünü sakınmadan kullanıyor. Her öyküsünü bir solukta okuyorsunuz ve durup düşünmek için okumaya ara verme gereği duyuyorsunuz. Kitabı bitirdiğinizde de başka ne yazmış diye merak ediyorsunuz. Can Yayınları bu merakın birçok okurda olacağını düşünmüş olmalı ki Burası Tekin Değil’in yeni baskısını da yapmış. Bu iki kitabın ortak bir anlatıcısı ve birbiriyle sıkı bağları var. 
21.06.2012

Yorumlar