İlerleme Raporu, FSEK ve IFRRO Kongresi



Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye İlerleme Raporlarının daha çok siyasi kriterler bölümü merak edilir, tartışılır. Oysa raporlarda “Ekonomik Kriterler” bölümü çok daha geniş yer tutar. O bölümde malların serbest dolaşımından başlayarak medya, tarım, balıkçılık, enerji gibi bir çok başlık altında yıl içinde Türkiye’nin AB’ye katılma konusunda ne kadar yol aldığı değerlendirilir. Bu bölümlerden biri de “Fikri Mülkiyet Hukuku”dur.
AB’ye katılımla ilgili açılmış 13 başlıktan yedincisi olan Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı ile ilgili ilk toplantı 6-7 Şubat 2006’da yapılmış. Bu faslı kapatmak için yapılması gereken işlerin en önemlisi “telif hakları alanında AB müktesebatı ile tam uyumun sağlanması ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu (FSEK) değiştirmek” olarak belirlenmiş. Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Telif Hakları Genel Müdürlüğü hazırladığı eylem planında yasa değişikliğini en geç 2009’da gerçekleştireceğini bildirmiş. O dönem bir taslak çalışması da yapılmış ama nedense öngörülen tarihte yasada gerekli değişiklikler yapılmamış.
Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde Telif Hakları Genel Müdürlüğü, diğer resmi kurumlara örnek olacak bir işbirliği anlayışıyla FSEK’de taraf olan tüm sektör temsilcilerinin katılımıyla iki yılı aşkın bir süre çalışarak yasa taslağını hazırlamış, taslak bakanlar kurulu’na görüşülmek üzere gitmişti. FSEK’in geçtiğimiz aylarda meclisten geçip yasalaşması bekleniyordu. Ama 24 Ocak 2013’de bir kabine değişikliği yaşandı. Ömer Çelik Ertuğrul Günay’dan görevi devraldı. Yasa taslağını bakanlar kurulunda ve mecliste Ömer Çelik savunacağı için etik olarak taslak geri çekildi. FSEK taslağının Çelik’in imzası ile hızlıca bakanlar kuruluna tekrar getirilmesi bekleniyordu. Aradan geçen 9 aylık sürede bu imza işlemi gerçekleşmedi. Sektör temsilcileri yazılı ve sözlü olarak FSEK taslağının yasalaşması ile ilgili beklentilerini Bakan Çelik’e bildirmekle kalmayıp basın açıklamaları da yaptılar. Basın açıklamasında AB ile uyum sağlanmasının yanında dijital alanda hızla yaygınlaşan korsan yayıncılıkla mücadele için de FSEK taslağının bir an önce yasalaşması gerektiği belirtiliyordu.
Türkiye İlerleme Raporu’nun “Fasıl 7: Fikri Mülkiyet Hukuku” bölümünde yıllardır tekrar edilen “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Taslağı hazırlanmaktadır” cümlesini okuyunca bu gelişmeleri hatırladım.
Kültür sektörü temsilcileri, Başbakan Erdoğan’ın korsan yayınla mücadeledeki kararlılığını ve 2004’de FSEK’de yapılan son değişiklikte nasıl bir rol aldığını hatırlatıp taslağın meclise gelememesinin nedeninin gündem yoğunluğu olabileceğini söylüyor ve FSEK taslağının meclise geldiğinde 2004’de olduğu gibi tüm partilerin desteği ile hızlıca yasalaşabileceğini belirtiyorlar.     
84 ülkeden 140 meslek birliğinin üye olduğu Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu IFRRO 2013 Dünya Kongresi 28-31 Ekim 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. Yazar ve yayımcılık meslek birliklerinin üye olduğu IFRRO’nun kongresine Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı WIPO, UNESCO, CERLALC, AB ve Arap Devletleri Birliği gibi kurumların temsilcileri de katılacak. IFRRO Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yapacak. Çelik’in açılış konuşmasında FSEK taslağının yasalaşmak üzere meclise yollandığı müjdesini vermesi bekleniyor.    
23.10.2013 

Yorumlar