Mutsuz Aşk Vardır



Kadir Aydemir yıllardır belli bir temaya, konuya ya da yere odaklanmış öykü derlemeleri yapıyor. Bu kez de konu olarak aşkı seçmiş. Aragon’un “Mutlu aşk yoktur” una göndermeyle aşkın mutlu anlarının yaşandığını, mutsuz zamanların ise anlatıldığını, yazıldığını bildiğinden olsa gerek derlemenin adını “Mutsuz Aşk Vardır” koymuş.
Kadir Aydemir sosyal medya üzerinden facebook ve twitter’dan çağrı yaparak işe başlamış. Bu çağrılara cevap olarak gelen öyküler derlenerek seçki oluşturulmuş. “Yazar ve eser seçiminde esnek davrandım ve ilk öyküsünü yayımlayan arkadaşlara ağırlık vermeye çalıştım” diyor önsözde Kadir Aydemir.
Yazmaya başlamamızda temel etkenlerden biri içimizi dökmek, dertlerimizi paylaşmak arzusudur. En çok işlenen konu aşktır. Aşk üzerine yazarken de mutluluktan değil mutsuzluklardan söz edilir. Ayrılıklar, kırgınlıklar, küslükler, binbir anlama çekilen söz, tavır ve davranışlar ve tabii özlemler, kavuşma, buluşma arzuları anlatılır. Aşk acısının en çok şiirle ifade edildiğini biliyoruz. Öykü anlatmaya daha uygun olsa da ilk kez yazmaya başlayanların düzyazıya karşı daha çekingen olduklarını malum. Çünkü düzyazı şiire göre daha açık ifade etmeyi gerektiriyor.    
“Mutsuz Aşk Vardır” (Şubat 2014, Yitik Ülke yay.) 133 yazarın öykülerinden oluşan 400 sayfalık bir seçki. Ama öykü başına ortalama 3 sayfa düşüyor. Çağrı yöntemiyle oluşturulan bir seçkide düzey tutturmak kolay değil. Seçkinin ruhuna uygun olarak facebook aracılığıyla sohbet ettiğim Kadir Aydemir 200 civarında öykü geldiğini, öncelikle öykü olmayanları elediğini, sonra dil ve anlatım açısından bir eleme yaptığını ve tabii seçkinin konusuna uygunluğun ilk kıstas olduğunu söylüyor. Konuyla ilgisiz öyküler de niteliğine bakılmaksızın elenmiş. Uzunluk koşulu da varmış. Öykülerin ortalama 1,5 A4 sayfası uzunluğunda olması istenmiş. Yani kısacık öyküler. Bazıları 2 – 2,5 sayfaymış ama onları da uzun diye elememişKadir Aydemir. Öykülerin % 75’i kadın yazarların öyküleri. Çoğunluk gençlerde. Yazarlardan 20’ye yakını kitabı olan, dergilerde isimlerini gördüklerimiz ama çoğunluğu ilk öykülerini yayımlatanlar oluşturuyor. Yitik Ülke’nin daha önceki antolojilerine katılanlardan da birçoğu “Mutsuz Aşk Vardır”a öykü yollamış.
Seçkinin adına uygun olarak daha çok terk ediliş, bırakılış, sevgiliye özlem üzerine öyküler ağır basıyor. Kırgın, nutsuz, acı öyküler... Erotik anlar var ama esas olarak aşkın manevi yanından söz edilmiş. Çoğunlukla yaşanmış ayrılık öyküleri anlatılmış, anı olarak düşünebileceğimiz, içdökme sayabileceğimiz, sevgiliye mektubu havasında öykülere de rastlanıyor. Öykü tadını alabileceğimiz, edebi niteliği olan örnekler de var.       
Ferhat Uludere, Gürgen Öz, Meltem İnan, Göksel Bekmezci, Ahu Özyurt, Merve Pınar Şiranlı, Burç Doğu, Alp Ergin, Aytuğ Akdoğan, Melike İnci, Turgay Yılmaz, Murad Çobanoğlu, Kezban Şahin Taysun, Erdinç Mutlu, Ece Dorsay ve Dilek Neşe Açıker’in öyküleri dikkatimizi çekenlerden.
“Mutsuz Aşk Vardır” genç kuşak öykücülerinin aşka bakışını anlamamız, duygularını paylaşmamız açısından önemli olduğu gibi günümüz gençliğinin aşk adına neler yaşadığını, ne acılar, özlemler çektiğini de örnekleyen bir seçki.   
20.03.2014 

Yorumlar