Kırmızı Kalem Kutusu



Baki Ayhan T. ile Baki Asiltürk’ün aynı kişi olduğunu bilmeyen çoktur. Baki şiir üzerine çalışmalarını, eleştirilerini, akademik edebiyat çalışmalarını “Baki Asiltürk” adı ile yayımlar. Şiirlerini ise “Baki Ayhan T.” adıyla.
Baki’nin şiir üzerine söz alırken “Baki Ayhan T.” adını kullandığı tek çalışması “Kırmızı Kalem Kutusu” (Şubat 2014, Mühür Kitaplığı) olsa gerek. “Hayat ve Edebiyata Dair Notlar” alt başlığını taşıyan kitap Nisan 2009’la Kasım 2013 tarihleri arasında Mühür’de yayımlanan notlardan oluşuyor.
Baki Ayhan T. bu yazıları, çoğu bir paragraflık kısa notlardan oluşturmuş. Yazının yazıldığı ay içinde okuduklarından yola çıkarak şiir üzerine görüşlerini dile getiriyor. Güncel konulara değindiği gibi şiirin temel meselelerine de kendince farklı bakış açılarından yaklaşmaya çalışıyor. Genel kabullenmeleri sorguluyor.
Bu yazılarda şairlik adını, Baki Ayhan T.’yi kullanmasının nedeni de subjektif olmaları. Tartışmaya açık, daha doğrusu tartışılsın, konuşulsun diye yazılmış notlar. “Şiir Ölüyor mu?” sorusu ile başlayıp, saf şiir, kapalı şiir, tek şairi okumak, gerizevklilik gibi genel ya da öznel birçok konuya değiniyor, arada şiirleri ile ilgili dikkate değer açıklamalar da yapıyor.
“Kırmızı Kalem Kutusu” bir anlamda şairin seyir defteri gibi.     
27.03.2014

Yorumlar