Kütüphaneler Haftası’nda “Kütüphan-e Türkiye”



Her yıl mart ayının son haftasında kutlanan “Kütüphaneler Haftası” bu yıl  yerel seçimler nedeniyle 31 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 50. kez kutlanan “Kütüphaneler Haftası”nın sloganı “Hayat Boyu Kütüphaneler”.
Zaten çok az sayıda olan kütüphanelerimiz gözden ırak gönülden ırak hale gelmiş. Yeterince kullanılmıyor. Kütüphaneleri yoğun olarak kullanan üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun amacı da sessiz – sakin bir ortamda rahatça ders çalışabilmek.
“Hayat Boyu Kütüphaneler” sloganı ile halkın kütüphaneleri keşfetmesi, okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıklarının pekiştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Hafta boyunca birçok halk kütüphanesi “Geceleyin Kütüphane” etkinliğinde gece saat 22.00’ye kadar açık olacak. Etkinliğe katılan kütüphanelerin listesi “http://kutuphanehaftasi.istanbulkutuphaneci.org” adresinde. Gerçekten de kütüphanelerin mesai saatleri dışında, özellikle tatil günlerinde de açık olması gerekiyor. Başka türlü çalışan bir kişinin kütüphaneleri kullanması mümkün değil.
Dijital çağı yaşıyoruz. Oturduğumuz yerden bilgisayar aracılığıyla istedikleri bilgiye ulaşabiliyor. Bu da kütüphaneyi kullanma oranlarını ister istemez düşürüyor. Artık okur kütüphaneye değil kütüphane okurun ayağına gidiyor. E-kitap gibi gelişmeler de bunu daha da kolaylaştırıyor. Belki de o nedenle artık “kütüphane” yerine “bilgi ve belge merkezi” deniyor.
“Kütüphaneler Haftası” sırasında kütüphanecilere, konuyla ilgili kişilere yönelik birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de “Kütüphan-e Türkiye” projesi hakkında. Proje 4 Nisan’da Ankara Milli Kütüphane’de bir basın toplantısı ile tanıtılacak.   
“Kütüphan-e Türkiye” projesi Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Küresel Kütüphaneler Girişimi tarafından destekleniyormuş. Dijital çağda yaşıyoruz desek de aslında dünya nüfusunun %65’inin “internete bağlı bir bilgisayara” ulaşamadığı gerçeğinden yola çıkmış Gates Vakfı. Özellikle dezavantajlı vatandaşların internet aracılığıyla bilgiye erişimini halk kütüphaneleri aracılığıyla sağlamak hedefleniyor. 2001 -2012 arasında 10 ülkede 12964 kütüphaneye destek vermişler. 48866 internet bağlantılı bilgisayar bağışlamışlar ve 20 bin kütüphaneciyi, 1,5 milyon okuru eğitmişler. 216 milyon dolar destek sağlamışlar. Türkiye’de proje 1 Temmuz 2013’de resmi olarak başlamış. 7 bölgede 26 ilde 78 kütüphane porje kapsamına alınmış.  
Söylendiği gibi internette zengin bilgi ve iletişim kaynakları var mıdır? Bence çok şüpheli. Özellikle Türkçe bilgi açısından internetin çok yoksul olduğunu düşünüyorum. Ama en azından halk kütüphanesinin yolunu bilmeyen vatandaşın ücretsiz internet kullanmak bahanesi ile bile olsa kütüphaneye gelecek olması önemli. Ama geldiği o kütüphanede çevresini saran kitapları görecek, okumak için ödünç alacak mı yoksa sadece internete bağlanmak amacıyla bilgisayara mı odaklanacak merak etmemek elde değil.
Kütüphaneciler, belediyelerin kütüphane kurmak yerine “bilgi evi” adı altında kurdukları merkezlerin birer internet cafe’ye dönüştüğünü, bu projede de aynı tehlikenin olduğunu söylüyor.
 “50. Kütüphane Haftası”nın en geniş kapsamlı etkinliği ise bugün. İki yıldır “81 İlde Kitap Okuyoruz” sloganıyla yürütülen okuma etkinliğinin üçüncüsü 12.30-13.00 saatleri arasında 81 ilde ve Kıbrıs’ta şehirlerin en merkezi noktalarında gerçekleştirilecek. İstanbul'daki etkinliğin bu yılki mekanı Beyazıt Meydanı. İsteyen herkes, istediği bir kitabı alıp gelecek ve İstanbul Üniversitesi Ana Kapısı önünde kitap okuyarak “caddelerde, sokaklarda, meydanlarda her yerde kitap okuyalım!” mesajını verecek. 
02.04.2014

Yorumlar