Edebiyat Şehirde



Belediyeler ya da valilikler gibi yerel yönetimlerin desteği yoksa ülkemizde kültür sanat etkinliği yapmak hele bunu sürekli kılmak çok zor iştir. Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı özel sektörün kültürel alanda sosyal sorumluluk almasını özendirici adımlar atmaz, atılan adımı da tamamlamaz. Örneğin 5225 sayılı ve 14.7.2004 tarihli “Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu” bu iktidar döneminde çıkartılmıştır ama 11 yılda bir türlü özel sektör kuruluşlarının bu kanundan yararlanarak bir festivale destek vermesi sağlanmamıştır. Sayın Bakan Ömer Çelik’e hatırlatmış olalım.  
Kalem Kültür Derneği, Mehmet Demirtaş ve arkadaşları zor olanı başardı. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) 6. kez yapılıyor. Hiç kimseden destek almadan/alamadan yola çıktılar. Ama zamanla yaptıkları işin önemi kavrandı ve doğal destekçilerini buldu. Festivalin ana sponsoru Vehbi Koç Vakfı. İsveç, Hollanda, İspanya gibi ülkelerin kültür merkezleri, Yapı Kredi, Timaş gibi yayınevleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi gibi kurumlar ve uluslararası edebiyat festivalleri, örgütleri çeşitli destekler veriyor. Destekçi kuruluşların sayısı 44’e ulaşmış.
İTEF adında anısını yaşattığı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”ine uygun olarak hep şehirle ilişkili temalar seçti. Bu yılın teması “Şehir ve Yolculuk”. Geçtiğimiz yıllarda Hatay, Bursa gibi şehirlere uzanan festival bu yıl festivallerin geleneksel alanı olan Beyoğlu’nun dışına çıkıp Suadiye sahiline çadır kuruyor.
Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilen etkinliklerden sonra Suadiye sahilindeki çadırlarda yolculuk teması işlenmeye devam edilirken İTEF-Mutfakta Edebiyat ve İTEF-Çocuk etkinlikleri de gerçekleştirilecek.
Kuşkusuz artık yaşamımızda “yemek kültürü” diye bir şey var, her yıl onlarca yemek kitabı yayımlanıyor hatta Mario Levi’nin son kitabı “Size Pandispanya Yaptım”da (Doğan Kitap) olduğu gibi yemek kültürü ile içiçe romanlar da yazılıyor. İTEF’in Koçtaş’ın kuracağı tam teşekküllü bir mutfağın da yer alacağı çadırında bir yandan yemek yaparken edebiyat işe nasıl katılacak merak ediyorum. Bakalım yemek mi ağır basacak kitap mı?
Çocuk ve ilk gençlik edebiyatı son yıllarda büyük bir hızla gelişiyor. Birbirinden güzel, değerli kitaplar yayımlanıyor. 7- 14 yaş grubu Türkiye’nin en çok kitap okuyan grubu. Çocukları ve gençleri deniz kıyısında bir çadırda sevdikleri yazarlarla buluşturup edebiyata daha da ısındırmak iyi bir fikir.
Bu yıl Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı. İTEF her zamanki dikkatiyle bu kutlamalara katkıda bulunmayı ihmal etmemiş. Polish Book Institute işbirliği ile Polonya’nın genç kuşak yazarları, çizerleri, editörleri, Andzrej Bart, Zygmunt Miloszewski, Wojciech Kuczok, Joanna Olech ve Adam Pekalski okurlarla buluşuyor. Fabisad- Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen fantastik edebiyata, bilimkurguya yönelik etkinlikler bu yıl da sürüyor. İTEF, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile üç yıl önce başlattığı “Yabancı Yazarlar Okullarda Programı”nı da sürdürüyor. 8 ülkeden 8 çocuk yazarı 20 devlet okulunda öğrenci okurları ile buluşuyor. Yekta Kopan’ın, Hikmet Hükümenoğlu ve Ercan Kesal’la gerçekleştirdiği “Hayatımın Öyküsü” etkinliği de dikkatimi çekenlerden.
İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ne 96 yazar katılıyor. Etkinlikler 11 Mayıs Pazar gününe kadar sürecek. Kaçırmayın.   
08.05.2014


Yorumlar