Şiir Festivallerde Yaşıyor

Şiir çok ilginç bir ikilem yaşıyor. Bir yandan şiir kitaplarının baskı sayıları ortalama 300'e düşmüş, kitapevleri şiiri raflarında bulundurmaz olmuş diğer yandan dijital ortamda şiire büyük bir ilgi var. Unutulmaz şiirler, dizeler binlerce kişi tarafından paylaşılıyor, şiirsiz gün geçmiyor. Hemen her konuda, olayda şiirden medet umuluyor. Ama bu muazzam şiir paylaşımının, sevgisinin şairlere bir geri dönüşü yok. Şiir kitaplarının, dergilerinin satışına bu "dijital ilgi" yansımıyor. Şairin okurunun varlığını hissettiği tek yer festivaller, şenlikler. Şiir festivalleri günümüz şairleri ile okurları buluşturmakla kalmıyor, Dünya şiirinin en önemli temsilcileri ile de buluşturuyor. Yeni kültürlere, dillere ve şiir dünyalarına ulaşmalarını sağlıyor.
Edebiyat bir yana sanat alanında en çok festivali yapılan türlerden biri, belki birincisi şiir. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, 9- 12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi. Türk şiirinin ustalarının konuk olduğu şiir buluşmasının bu yılki onur konuğu Ataol Behramoğlu'ydu. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, açılışta şiir buluşmasının Yunus Emre ile özdeşleşmiş bir kente yakıştığını söylemiş. Ben de bir şiir festivaline "Yunus Emre" adının çok yakışacağını, başarıyla dördüncüsü gerçekleştirilen Eskişehir Şiir Buluşması'nın Yunus Emre'nin adını alıp daha da büyüyerek festival olarak devam etmesi dileğimi belirteyim. Direktörlüğünü şair Haydar Ergülen’in yaptığı 4. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’na Türkiye'den şairlerin yanında Almanya, Fransa, Galler, Hindistan, İtalya ve Portekiz’den şairler de katıldı. Şiir Buluşması'nda, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 40. Kuruluş yıldönümü anısına bir kokteyl de verildi. Bu yıl 100. Doğum yıldönümleri olan, Türk şiirinin ustaları Oktay Rifat, Orhan Veli ve Fazıl Hüsnü Dağlarca için bir anma oturumu gerçekleştirildi. Geçen yıl yitirdiğimiz Ahmet Erhan ve Adnan Azar için de bir anma toplantısı yapıldı, yurt dışından katılan şairler de ‘Savaş ve Şiir’ konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.
Eskişehir'in hemen ardından 7. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 14-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Şair Adnan Özer'in direktörlüğünü yaptığı festivale 10 ülkeden şairler katılacak. Oya Uysal, Yusuf Alper, Zeynep Köylü, Mehmet Can Doğan, Baki Ayhan T, Mustafa Fırat gibi isimler de bu seneki Türkiyeli şairler arasında… Dün akşam İKSV Salon’da açılış töreni yapılan festival Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Moda Sahnesi, Küçük Ayasofya Külliyesi, Üsküdar Belediyesi Kültür Merkezi, Eyüp Belediyesi Haliç Kültür Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi Akatlat Kültür Merkezi gibi kültür-sanat mekânlarında beş gün boyunca şiirseverlerle şiiri buluşturacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Şiir Derneği'nce gerçekleştirilen festival kapsamında Moda Sahnesi Oyuncuları Orhan Veli, Oktay Rifat ve Dağlarca’yı 100. Doğum yıllarında özel bir etkinlikle anacak, Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde Hakan Gerçek Cemal Süreya şiirlerinden oluşan “Üstü Kalsın”ı şiirseverler için özel olarak sahneleyecek. Festival programına ve mekan adreslerine istanbulsiirfestivali.net’ten ulaşılabilir.
Duygu ve düşüncelerinizi ifade etmek için dizelerini, şiirlerini paylaştığınız şairlerle buluşmak, kendi seslerinde şiirlerini dinlemek için festivaller iyi bir fırsat. Şiirli günler diliyorum...
15.10.2014

Yorumlar