İzmir Kitap Fuarı 20 Yaşında



20. İzmir Kitap Fuarı 18 Nisan Cumartesi günü açıldı. Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen fuara 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. 150 kültür etkinliği gerçekleştiriliyor ve yüzlerce yazar imza günlerinde okurlarla buluşuyor.
Fuarın onur konuğu 60 Kuşağı’ndan, çağdaş şiirin ustalarından Süreyya Berfe. 100. yaşını kutladığımız Aziz Nesin’in portre karikatürlerinden oluşan bir sergi ve Yayıncısıyla, Okuru ve Yazarıyla İzmir Kitap Fuarı 20 Yaşında” sergisi de fuarda yer alıyor. Sergide yirmi yıl boyunca İzmir Kitap Fuarı’nın nasıl gelişip büyüdüğü fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.
İzmir Kitap Fuarı 1996’da ilk kez kapılarını açtığında 125 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu yer almış ve 127 bin kişi fuarı ziyaret etmiş. 2003’de 188 yayınevi ve 200 bin ziyaretçi sayısına ulaşılmış. 2010’da 303 yayınevi ve ve 254 bin ziyaretçi, 2014’de ise 405 yayınevi ve 407 bin ziyaretçi gelmiş. Bu rakamları vermemin sebebi fuarın nasıl hızlı bir gelişim gösterdiğini anımsatmak.
İzmir kitap okuma oranlarında Türkiye’nin üç büyük kentinden biri. Canlı bir kültür ve sanat yaşamı var. Ama kültür sanat yaşamı ne denli canlı olursa olsun her şehirde kitap fuarlarının ilgi görmesi, yaşaması mümkün olmuyor. Kent tüm bileşenleriyle sahip çıkmadı mı kitap fuarları yaşamıyor. İzmir, başta okurları olmak üzere kamu kuruluşlarıyla, basınıyla, şehrin ileri gelenlerinin ilgisi ile fuara sahip çıktı. İzmir Kitap Fuarı’nın her yıl daha çok büyüyüp gelişmesinde başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi olmak üzere İzmir belediyelerinin desteğinin de çok büyük payı var.
Haftasonu İzmir Kitap Fuarı’ndaydım. 25 derece hava sıcaklığına rağmen yine İzmirliler fuar salonlarını doldurdular. İmza günlerine ve panellere de çok büyük bir ilgi vardı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ile bu ilgi daha artacak haftasonu da doruk noktasına varacak. Ziyaretçi sayısının 450 bine ulaşacağını öngörebiliriz.
İzmir’in yeni fuar alanı “Fuar İzmir” “Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı”yla birlikte Gaziemir’de açıldı. “Fuar İzmir” 240 bin metrekarelik alanda 7 blok halinde inşa edilmiş. İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine uygun bir yapı. Gelecek yıllarda İzmir Kitap Fuarı’nın da “Fuar İzmir”de yapılması öngörülüyor.
Çağdaş ve her türlü gereksinime karşılık veren bir fuar alanında İzmir Kitap Fuarı’nı sürdürmek bence doğru bir karar. Ama bu geçişi yaparken acele etmemek gerek. Çünkü ihtisas fuarlarından farklı olarak İzmir Kitap Fuarı sadece sektör temsilcilerine yönelik değil 400 bin ziyaretçinin geldiği bir fuar. Önce halkın yeni fuar alanına alışması ve kolayca ulaşması sağlanmalı. Metro gibi çok sayıda yolcuyu sürekli taşıyabilen ulaşım araçları ile fuar alanına gidilebilmeli. En önemlisi de İzmir Kitap Fuarı’nın 20 yıl boyunca İzmir’in kalbi sayılan Kültür Park’da yapıldığı ve bunun bir alışkanlık yarattığı göz önüne alınmalı. Ulaşımı kolaylaştıracak önlemler alınırken festivaller, konserler, gösteriler yapılarak “Fuar İzmir”e halkın ayağının alışması sağlanabilir. Yani İzmir Kitap Fuarı’nın “Fuar İzmir”e taşınması için bir kaç yıllık bir geçiş dönemi planlanmalı. Fuara her zaman büyük destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun okurların, yazarların ve yayıncıların bu talebini dikkate alarak İzmir Kitap Fuarı’nı daha da büyüyüp gelişerek onlarca yıl daha yaşatacak planlamayı yapacağına inanıyorum. 
22.04.2015

Yorumlar