En Çok Ziyaret Edilen Müzeler



İstanbul bir süredir yabancı turist rekorları kırıyor. MasterCard'ın yayımladığı "Hedef Şehirler Endeksi 2015" raporuna göre dünyanın en çok ziyaret edilen 10 şehrinden biri de İstanbul. 2015’de İstanbul’u 12 milyon 560 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Tabii estirilen savaş rüzgârlarından, terör saldırılarından sonra bu rakam nasıl gerçekleşecek bilinmez. Rapora göre Londra, Bangkok, Paris ve Dubai’den sonra İstanbul beşinci sırada ve New York, Hong Kong, Seul, Singapur ve Kuala Lumpur gerisinde kalmış.
2014’de İstanbul’a gelen 11 milyon turistin 3 milyon 574 bini Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etmiş. Topkapı Sarayı’nın da 3 milyon 553 bin ziyaretçisi olmuş. Konya Mevlana Müzesi 2 milyon, Antalya Demre Müzesi 531 bin, İstanbul Arkeoloji Müzesi, 449 bin ziyaretçi ile onları izliyor (bkz. kulturvarliklari.gov.tr/TR,43336/muze-istatistikleri.html). İlk iki müze ile diğerleri arasındaki ziyaretçi sayısı farkı dikkati çekici. Ayasofya ve Topkapı Müzeleri’nin hemen yanında olan Arkeoloji Müzesi’nin ziyaretçi sayısının azlığı tanıtım eksikliği olduğunu düşündürüyor. Zira Arkeoloji Müzesi koleksiyonuyla bence Türkiye’nin en iyi müzelerinden biri.
Bir müzeyi 3,5 milyon kişinin ziyaret etmesi Dünya çapında da büyük bir rakam. Dünya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinin listesine baktığımızda haklı olduğumuzu görüyoruz. Birinci sırada 9,3 milyon ziyaretçi ile Louvre Müzesi var. İkinci  7,5 milyon ziyaretçi ile Beijing’deki Çin Ulusal Müzesi, üçüncü 7,3 milyon ziyaretçi ile Washington’daki Ulusal Doğal Tarih Müzesi, dördüncü 6,7 milyon ziyaretçi ile British Museum, beşinci de 6,7 milyon ziyaretçi ile yine Washington’daki Ulusal Hava ve Uzay Müzesi. Bu listeye göre Ayasofya ve Topkapı Müzelerinin 16. sıradaki 3,7 milyon ziyaretçili Paris Modern Sanatlar Müzesi’nden sonra 17. Sıradaki 3,5 milyon ziyaretçili Kore Ulusal Müzesi’nden önce yer alması gerek. Ama 25 müzenin yer aldığı listede Ayasofya ve Topkapı yok. 25. Sırada 2,5 milyon ziyaretçi ile Amsterdam’daki Rijksmuseum olduğuna göre Mevlana Müzesi’nin de ilk otuza girebileceğini öngörebiliriz.
Müze ziyaretçi sayıları Kültür  ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanıyor. Genel Müdür Abdullah Kocapınar da Milletlerarası Müzeler Konseyi ICOM’un Türkiye Milli Komitesi Başkanı. Müzelerimizin ziyaretçi sayılarının ICOM tarafından bilinmesi gerekiyor mu bilemiyorum. Ama bu istatistikleri tutan ve listeleri yayımlayan birilerinin olduğu gerçek. Yoksa hemen her yıl başta seyahat dergileri ve internet siteleri olmak üzere birçok yayında en çok ziyaret edilen müzeler listeleri yer almaz.
Britanya, Fransa gibi ülkeler kendi müzelerinin başarısını devlet kurumlarının sitelerinden övünçle duyurmuşlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitelerinde de böyle bir duyuruya rastlamadım.     
En çok ziyaret edilen yerlere ilişkin listelerin turistlerin seyahat kararlarını etkilediği biliniyor.  İstanbul’un en çok ziyaret edilen beşinci şehir olması kuşkusuz henüz gelmemiş turistlerin bu şehri merak etmesine neden olacaktır. Aynı şekilde Ayasofya ve Topkapı müzelerinin Dünyanın en çok ziyaret edilen müzeleri olduğunun bilinmesi de iyi bir tanıtımdır. Yeter ki duyurulsun.  
12.08.2015

Yorumlar