Turhan Günay’a Bursa Mektubu



Sevgili Turhan Ağabey,
İzin verselerdi sana bu mektubu posta ile yollayacaktım. Ama sizlere mektup yazmayı yasakladıkları için bu köşeden yazıyorum. Gizlimiz, saklımız olmayan okurlarımız da bu nedenle mektubun okuru olacak. Kusura bakmazlar, bilirim.
18 Mart öğleye doğru Arif Ağabey’le (Keskiner) birlikte Kenan’ın (Kocatürk) kaptanlığında Bursa yoluna düştük. Her zamankinin aksine feribot yerine Osmangazi Köprüsü’nden geçtik. Sen olsaydın arabaya biner binmez türkülere başlardık. Bu kez ancak Bursa’ya doğru aklımıza geldi türküler. Hasan Mutlucan’dan İzmir türküleri dinleyerek Bursa’ya girdik. Taksim’den Bursa’ya, Kitap Fuarı’na varmamız 1 saat 45 dakika sürdü. Yollar güzel, yollar boş. Hızlıca gidiliyor. Pahalı ama geçsek de geçmesek de parası cebimizden çıkıyor, dedik.
Bu yıl Bursa Kitap Fuarı’nın 15. yılı. Bu yıldan başlayarak Bursa Kitap Fuarları’nın Onur Yazarları olacak. Bu yılın onur yazarı Cemil Kavukçu. Enver Ercan, hastayım, yorgunum dememiş Cemil Kavukçu’ya armağan olsun diye güzel bir kitap hazırlamış. “Zamanın Aynasında” adlı kitapta Cemil Kavukçu’nun 35 yılı aşan yazarlık emeğini enine boyuna görüp, okumak mümkün. İlk gün Cemil Kavukçu ile Enver Ercan’ın bir söyleşisi de vardı.
 “15. Yıl Özel Söyleşileri”ne Ahmet Ümit, Tarık Tufan, Blogcu Anne Elif Doğan, Hüsnü Arkan, Celil Oker, Nihat Sırdar ve Cemalnur Sargut katılıyor. Fuayede Nilüfer Belediyesi’nin Nazım Hikmet’in 115. yaşı için hazırladığı “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi var. Serginin İş Bankası Yayınları işbirliği ile yayımlanan kitabı da saklanmaya değer. Hem Cemil Kavukçu Armağan Kitabı’ndan hem de “Nâzım’ı Yazanlar” kitabından birer tane senin için aldım.
Bu yıl Bursa Kitap Fuarı’na yoğun ilgi var. Geçen yılın kötü havası dağılmış. Bursalılar akın akın fuara gelirken biz de Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi’ne doğru, “Çeyrek Asırlık Emek: Turhan Günay ve Cumhuriyet Kitap” etkinliği için yola çıktık. Kütüphanede her tarafı etkinlik afişleri kaplamıştı. Tülay Palas çok güzel bir portreni çizmiş.
Kenan Kocatürk moderatörlüğünde Fahri Aral, Atilla Birkiye, Deniz Kavukçuoğlu, Arif Keskiner, Ayşe Sarısayın, Sevgi Özel, Emin Nedret İşli, Mustafa Köz, Halil İbrahim Özcan, Cumhuriyet Kitap ekibini temsilen Eray Ak, Elif (Günay) ve ben gıyabında bol bol konuştuk. Kenan, Füruzan ve Şükrü Erbaş’ın mesajlarını okudu. Nida Ateş hem nasıl tanıştığınızı anlattı, hem de senin için türküler söyledi. Görüş günü Elif’e, “Fayton Geldi Meyhaneye Dayandı” ve “Ömür Bahçesinin Gülü Solmadan” türkülerini istediğini söylemişsin. Kenan “Turhan Ağabey sever” diyerek isteyince “Ben Kendimi Gülün Dibinde Buldum” ve “Bir Sabahtan Yolum Düştü Geline”yi de söyledi Nida Ateş. Toplatıyı da Pir Sultan Abdal’dan “Dostun Bir Gülü Yaralar Beni” ile bitirdi.   
Sali Turan, Vahit Uysal, Gamze Akdemir, Hüseyin Sarısayın, Saffet Rüştü Tekin, Hacı Tonak, Nülüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgay Erdem, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç gibi dostların da aramızdaydı. Başkan Mustafa Bozbey’in selamlarını da ilettiler. Kütüphaneler Müdürü Şafak Baba Pala ve arkadaşları iyi hazırlanmış. Dolu dolu, sıcak bir toplantı oldu. Birsen Ferahlı’nın Facebook’ta yazdığı gibi “Bursa'dan Silivri'ye dostluk kuş olup uçmuştur,” diye umuyoruz. Umudumuz 145 gazeteci arkadaşınla birlikte bir an önce özgürlüğünüze kavuşmanız.   
28 Mart’ta yine Şiir Kütüphanesi’nde Mehmet H. Doğan Ödülü töreni ve Sesli Şiir Antolojisi şiir okumaları var. Seni de bekliyorlar. Tez zamanda buluşmak umuduyla... 22.03.17

Yorumlar