Fuar zamanı, kitap zamanı



İzmir Kitap Fuarı 22 yaşında. 22 – 30 Nisan tarihlerinde TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen İzmir Kitap Fuarı’na 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. 150 etkinlikte ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarla buluşuyor. Geçen yıllarda olduğu gibi fuara giderken bir kitap listesi hazırlamakta yarar var diye düşünüyorum.
İzmir Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Sina Akyol. Sina Akyol 1950 Ankara doğumlu ama ömrünün büyük bir bölümünü İzmir’de geçirenlerden. İlk şiiri “Ölmek” 1967 yılında Çağrı Dergisi’nde, ilk ürünleri 1971–73 yılları arasında yayımlanmış. Çağdaş şiirimizin önemli adlarından Sina Akyol’un yeni şiir kitabı “Sütün Huyu” (Mayıs yay.) fuarda okurlarla buluşacak. TÜYAP tarafından editörlüğünü Enver Ercan’ın üstlendiği “50. Edebiyat Yılında Sina Akyol” adlı bir armağan kitap da hazırlandı.

Şiir
Abdülbaki Gölpınarlı ve Pertev Naili Boratav’ın birlikte derledikleri Pir Sultan Abdal (Kapı yay.) şiirseverlerin başucu kitabı olacak nitelikte bir çalışma. Ayrıntı Yayınları unutulmak tozlarına terk ettiğimiz değerli şairlerden Tahsin Saraç’ın bütün şiirlerini Güneş Kavgası adıyla yayımladı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan kalmış sandıklardan derlenen Göründüğüm Yapı Kredi Yayınları’ndan ve yaşayan ustalardan Özdemir İnce’nin yeni şiir kitabı Opera Kahkahası Ve Yayınları’ndan çıkmış. “Şimdi katlanmış mendilin beyazlığı önemli / temize çıkaracak yakın geçmişi” diyen Ebubekir Eroğlu’nun Bentler’inin yayınevi Yapı ve Kredi. 23 Şubat 2013’de kaybettiğimiz Salih Ecer’in ilk defa yayımlanan şiirlerinden oluşan İnce Ayar Lalezar Everest Yayınları’ndan çıkmış.
Mehmet Can Doğan’ın yeni şiir toplamı Camekân (Yapı Kredi yay). Ne kadar gizli ve derinden de gitse ilgiyle izlediğim Fatma N.’nin tek bir şiirden oluşan yeni kitabı Fakat Geldim (Yasak Meyve) adını taşıyor. 
Ogün Kaymak’ın Üçgen ve Derkenar’ı (Şiirden), Emel Kaya’nın Veba Sütunu (Yasak Meyve), Emel Güz’ün Tabiat Bende Değil (Yazılı Kağıt), Seyhan Kurt’un Herkese ve Hiç Kimseye (Yazılı Kağıt) ve Harun Atak’ın Gülde Kerem Yangın (Varlık) listemdeki diğer şiir kitapları.

Deneme – Eleştiri
“Hepimizin hayatlarımızı icat etmeyi, yapmayı, hayal etmeyi öğrenmemiz gerekir. Bize bu becerilerin öğretilmesi gerekir; bunun nasıl yapılacağını gösterecek rehberler gerekir. Bunu yapmazsak, hayatlarımızı başkaları bizim için yaparlar” diyen Ursula K. Le Guin’den iki kitap. “Yazar, okur ve hayal gücü üzerine” alt başlığını taşıyan Zihinde Bir Dalga (Metis yay.) ve “Hikaye denizine yelken açmak için bir 21. Yüzyıl kılavuzu” alt başlığını taşıyan Dümeni Yaratıcılığa Kırmak (Hep Kitap).
Tehlikeli Dönüşler (Metis yay.) Orhan Koçak’ın Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam’ı ve Ayhan Geçgin’in üç romanı, Kenarda, Gençlik Düşü ve Son Adım’dan yola çıkarak kaleme aldığı yeni eleştirel deneme kitabı. 397 sayfalık boyutuyla açacağı yeni ufuklarla “bizde eleştiri yok” diyenler için heyecan yaratacak bir çalışma.
Hikmet Altınkaynak’ın genişletilmiş ve güncellenmiş yeni baskısı yapılan Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü (Can yay.) her zaman masada bulunması gereken önemli bir başvuru kitabı. Kırmızı Kedi Yayınları’nın “kitap okumaya vaktim yok” bahanesine karşı hazırladığı küçük Turuncu Kitaplar dizisinden Robert Musil’in Ahmaklık Üzerine, Kant’ın Öteki Dünyaya Yolculuğumun Hikayesi ve Plutarkhos’un Gevezeler ve Meraklılar alınacaklar listemde.
Dergiciliği ve yayıncılığı ile “hepimizin üzerinde hakkı olan” Enver Ercan’a kızı Özge Ercan’dan iki güzel armağan: Enver Ercan’la söyleşilerden oluşan Ben Şiirimi Yazarım Sonsuzluk Varsa Gider ve hakkında yazıların derlendiği Sen Sözcüğün Tekisin Yasak Meyve Yayınları’ndan çıkmış.    
Roamund Bartlett’in 536 sayfalık Tolstoy biyografisi (Everest), John Berger’in sanat üzerine denemelerinin derlemesi Sanatla Direniş (Metis), “bir mekan kullanıcısının günlüğü” diye tanıtılan Georges Perec’in Mekân Feşmekân’ı (Everest), Birol Aktaş’ın 100 Yasaklı Kitap’ı (Ağaçkakan), Dünya şiirinin büyük ustalarının yazılarından oluşan Aytekin Karaçoban’ın derleyip çevirdiği Şiir Büyülü Çığlık (Şiirden), Seval Şahin’in Osmanlı Polisiye Edebiyatı’nda biçim ve ideolojiyi incelediği Cinai Meseleler (İletişim) ve Kemal Özmen’in Modern Türk Şiirinde Fransız Etkileri (Sel) almak istediğim deneme ve eleştiri kitapları.

Öykü ve Roman
Marcel Proust’un dev yapıtından ürküp yaklaşamayanlar için 119 sayfalık seçmeler kitabı Kibarlar Alemi Yapı Kredi’den çıkmış. Llosa’nın “esas devrimi öyküleriyle yaptı” dediği Julio Cortázar’ın üç ciltlik öykü külliyatının bu ilk kitabı, 1937-1945 arasında kaleme aldığı ilk dönem öykülerinin yer aldığı Öteki Yaka Can Yayınları’ndan çıktı. Upton Sinclair’in ABD’deki emekçi sınıfın durumunu çok gerçekçi bir şekilde kaleme aldığı Şikago Mezbahaları (Sel), kadın erkek arasındaki ayrımın insanla tanrı arasındakinden daha büyük olduğunu anlatan Natsuo Kiniro’nun Tanrıça Günlüğü (Doğan Kitap), Bryan Hurt’ın “şüpheli şahıslardan on dokuz öykü” altbaşlığını taşıyan Gözetleme Kulesi (Delidolu) vc Avustralyalı yazar Karen Foxlee’nin başyapıtı olarak sunulan ve ilk gençlik çağından bir dostluk öyküsünü polisiye tadında anlatan Gece Mavisi Elbise (On8) Dünya edebiyatından listemdeki diğer kitaplar.  
Kırmızı Kedi Yayınları öykücülüğümüzün büyük ustalarından Muzaffer Buyrukçu’nun bütün eserlerini yayımlıyor, kaçırmamak gerek. İletişim Yayınları çizgi ile öyküyü buluşturan şık bir diziye başladı. Bu diziden Ercan Kesal’ın Bozkırda Bir Gece Yarısı, Hakan Bıçakçı’nın Otel Paranoya, Emrah Serbes’in Üst Kattaki Terörist ve bir başka özenilmiş kitap Ercan Kesal’ın Enis Rıza’nın seçtiği fotoğraflar üzerine yazdığı metinlerden oluşan Zamanın İzinde (Ayrıntı yay.) listemde.   
Melike İnci’nin Herkes Kırılır (Yitik Ülke), Mehtap Ceyran’ın Mevsim Yas (Sel), Mevsim Yenice’nin Tekme Tokatlı Şehir Rehberi (Everest), Ercan Y Yılmaz’ın O Öyle Olmadı (Sel), Mehmet Fırat Pürselim’in Akılsız Sokrates (Alakarga), Ahmet Erol’un Sen ve Ben (Doğan Kitap), Mustafa Çiftçi’nin Ah Mercimeğim (İletişim), Emrah Öztürk’ün Anlatamıyorum (Yapı Kredi), Ali Hikmet Eren’in Kirli Tahir (Meda Kitap) ve Reyhan Saygın’ın Zamansız Mevsimler (Aylak Kitap) listemdeki roman ve öykü kitapları.  27.04.2017

Yorumlar