Osmaniye'ye Yaşar Kemal geldi



Osmaniye’ye girişte bizi yer fıstığı tarlaları karşılıyor. Yemyeşil bir doğa. Zeytin ağaçları, ormanları, bağlarıyla Kuzey Ege’yi anımsatan bir görünüm. Şehre doğru sıra sıra yer fıstığı fabrikaları...
20-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Yaşar Kemal Buluşmaları’nın ana teması çocuklar. İlk etkinlik ilk ve orta okullar arası “Yaşar Kemal ve Benim Çukurıva’m” resim sergisinin açılış töreni. Resim yarışması gibi etkinlikleri pek sevmem ama tüm Osmaniye’den 1012 öğrencinin katıldığını öğrenip resimlere yansıyan Yaşar Kemal portrelerini görünce fikrim değişiyor. Daha festival başlamadan Yaşar Kemal öğrencilerle buluşmuş, diye düşünüyorum.  
Yaşar Kemal’in aynı adlı eserinden uyarlanan ve Türkan Şoray’ın yönetip başrolünde oynadığı “Yılanı Öldürseler”in özel gösterimine katılıyoruz. Osmaniyeliler akın akın geliyor, salon gerçek anlamda hınca hınç doluyor. Oturandan çok ayakta duran var. Park328 AVM Sinema salonundaki gösterimin öncesinde Nebil Özgentürk Türkan Şoray’la hoş bir söyleşi gerçekleştiriyor. Türkan Şoray Osmaniye’de çekilen filmin öyküsünü, kamera arkasında yaşananları tatlı dille anlatıyor. Ahmet Mekin telefonla bağlanıyor. 37 yıl önce çekilen filmin çocuk oyuncusu Pars Sezer bulunmuş, sahneye davet ediliyor.
Akşam yemekteki sohbetimizde Türkan Şoray yine Osmaniye’de çekilen kült film Selvi Boylum Al Yazmalım’dan anılar anlatıyor. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’la birlikte bu festivalin gerçekleşmesini sağlayan yapımcı Arif Keskiner’in çektiği filmlerle şehrine ne denli büyük katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Ertesi gün Hemite’ye giderken, Kastabala’dan, Aslantaş Barajı’ndan, Selvi Boylum Al Yazmalım’ın çekildiği yerlerden geçiyoruz. Osmaniyeliler Selvi Boylum turları düzenlemeli. Filmin tarihle ve doğayla buluştuğu yerler, şehre has lezzetler sinemaseverlerin ilgisini çekecektir. Gerçekten müthiş güzellikler ve derin bir tarihi birikim var Osmaniye’de.
İkinci gün Korkut Ata Üniversitesi'nin yemyeşil yerleşkesinde Yaşar Kemal Sempozyumu gerçekleştiriliyor. Toplantı aralarında Yaşar Kemal'in dostları anıları yad ediyor. Konuşmacılardan Kenan Mortan’ın dediği gibi Yaşar Kemal Muhipleri Cemiyeti’nin üyeleri bu çabaya destek vermek için gelmiş. Turgut Kazan, Umur Bugay, Metin Deniz, Zeynep Oral, Jülide Aral, Fahri Aral, Yalvaç Ural, Nazım Alpman, Feridun Andaç, Faruk Şüyün, Ali Eyüboğlu, Melih Güneş, Onur Bilge Kula...  Rektör Prof. Dr. Murat Türk’ün ilgisini görünce Yaşar Kemal Enstitüsü’nü kurmak Korkut Ata Üniversitesi’ne yakışır diye konuşuyoruz.
Festivali tüm şehir birlikte gerçekleştiriyor. Arif Keskiner’in başkanlığında kurulan Yaşar Kemal Platformu’nu Osmaniye valiliği, belediye, Korkut Ata Üniversitesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Vakfı, Osmaniye Barosu, gazeteciler cemiyetleri oluşturmuş. Tosyalı Holding de destek vermiş. Bütün bir şehir el verince de ortaya güzel işler çıkmış. Vali Kerem Al, milletvekilleri, Belediye Başkanı Kadir Kara ve vekilleri tüm etkinlikleri izledi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Garip Yıl organizasyonun her aşamasında işbaşındaydı.     
1. Yaşar Kemal Buluşmaları’nın doruk noktası Hemite Köyü’ndeki şenlikti. Binlerce kişi toplanmıştı. 16 dönümlük Yaşar Kemal Parkı’nda İnce Mehmet Heykeli, Yaşar Kemal Kültür Evi ziyaret ediliyor. Uçurtmalar uçuruluyor. Resim yarışmasından kazananlar ödüllerini alıyor ve şenliği Mazlum Çimen, Nida Ateş ve Mehmet Seske türküleri ile taçlandırıyordu.
Osmaniye’ye Yaşar Kemal geldi ve doğup büyüdüğü yer Yaşar Kemal’i muhabbetle kucakladı. Bir Yaşar Kemal muhibbi olarak mutlu oldum. Osmaniyelilere teşekkür ederken festivalin nice yıllar sürmesini diliyorum. 26.04.2017

Yorumlar