Kılıçdaroğlu aydınlarla ne konuştu?



Kemal Kılıçdaroğlu yazarlarla, sanatçılarla, bilim adamlarıyla, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle buluşup görüşlerini almayı önemsiyor. Adalet Yürüyüşü’nde, Adalet Kurultayı’nda da aydınlarla birlikteydi ama en son diyalog geçen yıl 11 Ağustos’ta İzmir Seferihisar’da gerçekleşmişti. Bu kez yine partinin “Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu” organizasyonu ve Şişli Belediyesi’nin evsahipliğinde geçen hafta Şişli’de buluşuldu (18.10.17).
Buluşmaya “İstanbul Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu”nun kuruluşu vesile edilmişti. Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Onur Bilge Kula ve İstanbul İl Genel Sekreteri Gülizar Emecan sunumlar yaptılar. Sonra da söz aydınlara verildi.
Kılıçdaroğlu bu tip toplantılarda konuşmak yerine dinlemeyi tercih ediyor. Sabırla, saatlerce dinliyor, notlar alıyor. Toplantı sonunda da lafı uzatmadan söylenenlere cevaplar veriyor, açıklamalar yapıyor. Güzel bir yöntem.
Basına kapalı olarak yapılan toplantıya yüzün üzerinde aydın katılmıştı. Yazar ve sanatçıların yanında gazeteciler, bilim insanları, hukukçular ve emekli diplomatların katılımı da dikkati çekiyordu.
Ömer Madra, Pınar Türenç, Turhan Günay, Selçuk Erez, Nebil Özgentürk, Orhan Alkaya, Vecdi Sayar, Onur Öymen, Şükrü Elekdağ gibi alanlarında önemli isimler vardı. CHP’nin üst yönetiminden birçok ad da salondaydı. Ev sahibi Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü dışında İstanbul’un ilçe belediye başkanlarını pek göremedik ama Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen toplantıya katılmakla kalmadı bir iletişimci olarak önerilerde de bulundu.
Salonda olanlar kadar davet edilip de gelmeyenler de konuşuldu. Nedenleri sorgulandı. Özellikle devlet kurumlarında görev yapanların ya da devletle ilgili işlerde çalışanların bu toplatıya katılırlarsa sıkıntı yaşayacakları çekincesi ile gelmedikleri söylendi. Ben bir çok toplantı yapılmasına rağmen CHP’den somut çözümler gelmemesinin, en azından kendi yönetimlerindeki belediyelerde bir şeyler yapılabilecekken bir gelişme yaşanmamasının da katılımı etkilediğini düşünüyorum.   
OHAL sonrası uygulanan baskılar, hapisteki yazar ve gazetecilerin durumu, Nuriye ve Semih’in açlık grevi gibi gündemdeki konulara, AKM’nin yıkılması gibi kültür ve sanatta yaşananlara değinildi. 2019 seçimine CHP’nin nasıl bir hazırlıkla girmesi gerektiğini de sorgulandı, öneriler getirildi. CHP’nin kültür, sanat ve bilimde politikalar geliştirmesi gerektiği söylendi. CHP’li belediyelerin kültür ve sanat faliyetlerinin bir eşgüdüm içinde olmadığı vurgulandı. İşsiz kalmış sanatçı ve akademisyenlerden yerel yönetimlerin neden faydalanmadığı, etkinliklerinde yer vermediği soruldu. CHP’nin çok şey yapıyor olsa bile iletişim sorunu yaşadığı, sosyal medyanın yeterince kullanılmadığı belirtildi. CHP’nin her sorunda aydınların ve halkın yanında olduğunu hissettirmesi gerektiğine değinildi.
Toplatıya katılan bir çok isim daha önce de defalarca CHP’nin bu tür toplantılarına katılmış, bizzat Kemal Kılıçdaroğlu’na aynı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmişti. Artık Kılçdaroğlu’nun sorunların nasıl çözüleceğini anlatması bekleniyordu.
Kılıçdaroğlu, “aydınlara umutsuzluk ve korkuyu yakıştıramıyorum, aydın bedel almayı göze alan kişidir, söz ettiğiniz sorunların çoğu iktidarda çözülebilir, önce iktidar olmalıyız” diye söze başladı. “Nerede sorun varsa çözüm CHP’de, her alanda projemiz var. Halkın anlayacağı dilden sosyal politikalarımız var. 2019 seçimlerine de şimdiden hazırız. Yeterince anlatamıyoruz” dedi. Ama toplantıdakileri en çok ilgilendiren konu olan kültür, sanat ve bilimde politikalarının ne olduğunu yine söylemedi.  25.10.2017

Yorumlar