İzmir Kitap Fuarı’na Gitmeli



Kitap fuarlarını hem yeni çıkmış kitapları görmek, yazarların imza günlerini, söyleşileri, panelleri izlemek, hem de yayınevlerinin tüm kitaplarını birarada bulmak için ziyaret ederim.
Geçen yıl İzmir Kitap Fuarı rekor katılımcı sayısı ile sona ermişti. 434 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen fuara 444.341 okur gelmiş, önceki yıla oranla ziyaretçi sayısı %12,5 artış göstermişti.
Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan 23. İzmir Kitap Fuarı, 14-22 Nisan 2018 tarihleri arasında bu yıl da her zamanki yerinde Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda (Kültürpark) sürüyor. 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen 23. İzmir Kitap Fuarı’nda 150 kültür etkinliği, 1700 imza günü yapılacak.

Şiir
Emily Dickinson dünya şiirinin önemli isimlerinden. Onun eserlerinden çevirileri Türkçe’de okumak her zaman bende heyecan yaratır. Bir Başka Gökyüzü’nü (Kopernik yay.) Nurbanu İnan çevirmiş. Wendell Berry Amerika’nın en önemli doğa şairlerinden ve deneme yazarlarından biri sayılıyormuş. Sanırım, Deli Çiftçi: Özgürlük Cephesi (Subpress yay.) Türkçede okuyacağımız ilk kitabı. Çağdaş İran şiirinin kurucu adlarından Ahmed Şamlu’nun bütün şiirleri Yüreğimin Kışlarında adıyla biraraya getirilmiş (Ayrıntı yay.)  
Can Yücel’in şiirinde “Cahit ki bu hasta düzende sağlıklı bir kanserdi” sözleriyle andığı Cahit Irgat’ın bütün şiirleri Irgat’ın Türküsü (Kırmızı Kedi yay.) yeni basımıyla okur karşısında. 80 Kuşağı’nın önemli şairlerinden, Mehmet Müfit’in “ağrısız bir gün / diyorum ağrısız / boş ver gel yanıma, birlikte olalım/ asalım, girmeyelim son derse / yırtalım haritayı” dediği, ölümünden sonra yayımlanan kitabı Akıllı Aşk, Aptal Aşk ve Amerika (Yapı Kredi yay.) adını taşıyor. Veysel Çolak’ın yeni kitabı Kan Kırmızı Hayat (Hayal yay.). Usta şair “Aşk ne işe yarar içinde ateş yoksa / geçiyorum bir uçurumu daha, böyle düşünüp” demiş. Usta şairlerden Gültekin Emre yeni kitabı Sere Serpe’de (Yapı Kredi yay.) “Mekânı cennet olsun bu yaşamın / Işık içinde yatsın sesi soluğu çıkmayan ülkem / Ya bu şafağı kaldırın başımdan / Ya ben kendimi atacağım zeytin ağacından” diyor. Ali Ayçil’in Bir Japon Nasıl Ölür (Dergâh yay.), Mahir Karayazı’nın Anız (Yitik Ülke yay.), Efe Murad’ın Fatih ve 1953 (160. Kilometre yay.), Devrim Horlu’nun 2017 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görülen Gölgeler Çürüken’i (Varlık yay.) listemdeki şiir kitapları.

Deneme – Eleştiri
Eleştiri ve otobiyografi türlerini ustalıkla birleştiren David Shields’in okumak ve yazmak üzerine kitabı Edebiyat Hayatımı Nasıl Kurtardı (Everest yay.) adını taşıyor. Ursula K. Le Guin’in Hayat ve Kitaplar Üzerine Yazılar altbaşlıklı kitabı Sözcüklerdir Bütün Derdim (Hep Kitap). Beckett, Tükenmeyen Arzu (Sel yay.) Alain Badiou’nun Sam Beckett hakkında kaleme aldığı denemelerin eksiksiz bir derlemesi niteliğinde.
Hilmi Yavuz “Ben, lirik-olan her ne ise, onunla yaşamayı yeğledim. Ve kötülüklerden arınmak için yazdım bu ‘Defterler’i” diyor Lirik Defterler (Yapı Kredi yay.) için. Haydar Ergülen Cemal Süreya için 59 Kırlangıç’ta (Edebi Şeyler yay.) büyük usta için yazdığı denemeleri biraraya getirmiş. Veysel Çolak’ın Türk Şiiri’nin Arabı (Hayal yay.) 1999 yılından başlayıp 2010 yılı sonuna kadar Türk şiirinde olan bitenin derinliğine irdelendiği bir kitap. Mehmet Can Doğan’ın çağdaş türk şiirimiz hakkındaki yazılarından oluşan kitabının adı biraz yanıtıcı. Modern Türk Şiiri : Olgular Eğilimler Akımlar (Yapı Kredi yay.) adını duyunca Çağdaş Türk şiiri hakkında bütüncül bir çalışma bekliyorsunuz. Mehmet Can Doğan kitabında bir “medeniyet krizi”ni aşma biçimi olarak intihar, bir çatışma alanı olarak antoloji, iktidar ve şiir ilişkisi geriliminde belirginleşen “şiirin öldüğü” söylemi, Garip ve İkinci Yeni şiir hareketleri, Mavi dergisi merkezli çıkış gibi sorunlar ve konuları tartışmaya açıyor.
M. Kayahan Özgül’ün “Türk edebiyatına dair ezber yargıların ve genel kabullerin inceden inceye sorgulandığı bir kitap” diye tanıtılan Seke Seke Ben Geldim’inin (Çolpan Kit.) ilk cildini merakla okumuştum. Fragmanlardan oluşan kitap Türk ve dünya edebiyatı hakkında yeni bilgiler verirken, doğru bildiğimizi sandığımız konuları da sorguluyor. Keskin ve sert vir dille polemik, eleştiri ve tartışmayı da ihmal etmiyordu. Seke Seke Ben Geldim’in 2. cildi de okuma listemde.     

Öykü - Roman
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın arşivinden derlenen Suat’ın Mektubu (Dergâh yay.) Huzur’a farklı bir anlam katacak nitelikte, tartışmalı, yarım kalmış bir metin. Adnan Veli’nin İstanbul Batakhaneleri (Ve yay.) tefrikası ilk kez kitaplaşmış. Oya Baydar Yolun Sonundaki Ev’de (Can yay.) bir evde kuşaklar boyu yaşananları anlatırken yakın geçmişimize, Cumhuriyet tarihine bakıyor. Onu insani açıdan, halkın gözünden yorumluyor. Gaye Boralıoğlu Dünyadan Aşağı’da (İletişim yay.) baba oğul ilişkisinin belirlediği yaşamlara odaklanıyor. 
Mark Z. Danielewski’nin Yapraklar Evi (Monokl yay.) “edebi türlerin sınırlarını ortadan kaldıran bir coşkuyla, postmodern bir şevkle ve piyasadaki bütün kitapları iyice gölgede bırakacak türden, takıntılı derecede geniş bir hayal gücüyle, enerjisi hiç dinmeyen kıpır kıpır bir kitap” diye tanıtılıyor. Erlend Loe, Norveç’in en çok okunan yazarlarından biri Türkçedeki yeni romanı Naif. Süper (Siren yay.) 20 dile çevrilmiş. Tabii ki bu özellikleri değil romanın anlatımı ve içeriği ilgimizi çekiyor. 25 yaşına basmasına rağmen çocuksu ruhunu kaybetmemiş, Dünya ile uyum sağlayamamış kahramanını ve ve onun anlam arayışını anlatıyor. “Bir romanda nelerden bahsedilmesini beklemeyiz?” sorusuna verilecek cevapların peşine düşen Georgi Gospodinov ise bütün dışlanmış konuları ele alıyor Doğal Roman’da (Metis yay.).
Latin Amerika edebiyatının büyük ustalarından Juan Carlos Onetti’yi Tersane (Alef yay.) ile tanımıştık. Üç kitabı birden yayımlandı; Artık Fark Etmediğinde, Veda Ederken ve Yarın Başka Bir Gün Olacak (Alakarga yay.) Kâmil Erdem’in yeni öykü kitabı Bir Kırık Segâh (Sel yay.) Orçun Türkay’ın Tunç Bey (Yapı Kredi yay.), Naim Dilmener’in Obsesyon (Doğan Kitap), Amor Towles’in tüm Dünya’da çok okunan Moskova’da Bir Beyefendi (Hep Kitap) ve Karin Lambert’in O Zaman Dans (Nebula yay.) listemdeki diğer kitaplar.  19.04.2018

Yorumlar