Aforizma ne zaman edebiyat olur?

Sosyal medyada çoksatan yazar Nilgün Bodur’un kitabında yer alan bir aforizmasının Anne Frank’ın Günlük’ünden intihal olduğunun iddia edilmesi ile ilginç bir tartışma başladı.
Hürriyet Pazar “İçinde mutlaka ‘çay/kahve/kaybeden olma’ geçen metinler, sosyal medyada kullanılmaya uygun ‘vurkaç’ aforizmalar, bir cümlenin bir sayfayı dolduracak şekilde büyütüldüğü kitaplar...” tespitini yapmış. Edebiyat ajanı Barbaros Altuğ, gazeteci yazar Elif Key, yayıncı Cem Erciyes ve Berbat Edebiyat adlı kimliği gizli sosyal medya hesabının sahiplerine konuyu değerlendirmelerini istemiş. “Buna edebiyat denir mi, gerçek edebiyat tekrar yerine gelir mi?” diye sormuş.
Bu tip kitapların çoğalmasının, çoksatar olmasının edebiyatı etkilediği, “gerçek” edebiyat eserlerinin satışını önlediği düşünülüyor.
Tabii dikkatinizi çekecek temel soru; bu tip kitapların “edebiyat” sayılıp, sayılmayacağı. Kesin olarak söyleyebiliriz ki bu kitaplar edebiyat kategorisinde değerlendirilemez. Evet, aforizma bir edebi türdür. Ama her güzel söz aforizma değildir. Üstelik bu kişilerin her nabza şerbet güzel sözleri ancak duvar yazılarının kalıcılığındadır. Değil yüz yıl sonra, bir yıl, hatta üç ay sonra ne o “güzel” sözleri ne de onların yer aldığı kitapları anımsarız.
Kuşkusuz daha evveli vardır ama bu tür sözlerin kıymeti yayıncılarca 80’li yıllarda anlaşıldı. Mizah dergilerinde, özellikle Metin Üstündağ’ın Langadank’larının büyük ilgi görmesi yayıncıların dikkatinden kaçmadı. Bu tür kitapların çoksatan ilk örneği de Metis’ten çıkan“Biz Duvar Yazısıyız”dır. Aynı zamanlarda Metin Üstündağ’ın Langadank’ları da kitaplaştı ve her iki kitap da çok sattı. Biz de Duvar Yazısıyız ve Met Üst’ün benzer içerikteki kitapları 90’lı yılların başında da yayımlanmaya devam etti. Sonra da bu moda geçti. Bugün arasanız Biz Duvar Yazısıyız’ı Metis’in internet sitesinde bile bulamıyorsunuz. Kitap yok hükmünde olmuş. Tarihe gömülmüş.
Özlü sözler söylemek sosyal medyanın gelişmesi, özellikle Twitter’la tekrar moda oldu. En tipik ve başarılı örnek kapağındaki kahve fincanı ile Ahmet Batman adıyla çıkartılan Soğuk Kahve’dir (Destek Yay.). Çünkü görseli kahveli kitaplı paylaşımlar yapmak 2010’ların başında çok modaydı.
Nilgün Bodur bu akıma son noktayı koyuyor gibi. Gibi diyorum çünkü “Sen Gittin Ya Ben Çok Güzelleştim” (Destek yay.) aforizma ile “deneme”  karışımı bir kitap. Aforizma akımına son noktayı koyarken yine 80’lerde başlayan bir başka akımı popüler denemeleri de canlandırmaya çalışıyor. Çok satmasından da bu canlandırma işinde başarılı olduğunu anlıyoruz.
Popüler denemelerin mucidi de mizah dergileri. Bu konunun üstadı da Cezmi Ersöz. Cezmi Ersöz, 80’li yıllarda başladı, 90’lı yıllarda da istikrarlı olarak bu türde yazdı ve Leman dergisinden çıkartılana/ayrılana kadar da gittikçe azalan bir ilgiyle olsa da ününü sürdürdü. Kitaplarının hâlâ yeniden basımları yapıldığına göre bir miktar okuru var. Nilgün Bodur’un satış başarısı yayıncıları tekrar Cezmi Ersöz’ün kitaplarıyla ilgilenmeye de yöneltebilir.
Sözün özü bu tür kitaplar her zaman vardı ve çok da okur buluyorlardı. Bunların varlığı, çok satmaları edebiyatı gündemden çıkarmış, gerilere itmiş değil. Çünkü farklı bir okura hitap ediyorlar. O okur sadece popüler olanın peşinde.
Nilgün Bodur’un kitabını alan okur onun intihal yaptığı iddia edilen Anne Frank’ın hatıra defterini merak etmiyor. Bu okuru en fazla çoksatan yazarlara, Canan Tan’a, Ayşe Kulin’e pek pek Elif Şafak’a yöneltebiliyorsunuz ama “gerçek” edebiyatı okutamıyorsunuz. Tıpkı yüz binlerce satan Wattpad yazarlarının, Büşra’ların kitaplarını okuyanlar gibi. Bir adım daha ileri gidelim. Canan Tan, Ayşe Kulin ya da Elif Şafak okurları da “gerçek” olduğu söylenen edebiyatın ürünlerine yönelmiyor. Hatta Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sını okuyan yüzbinler de “Türk Edebiyatının klasiklerinden başka ne okuyabilirim?” diye merak etmiyor. Popüler kitap okuru, çoksatanlar okuru ve edebiyat okuru tamamen farklı. Ve onları birbirlerine dönüştürmek mümkün görünmüyor. Yani Nilgün Bodur’un çoksatması Saramago’nun, Zweig’ın çok satmasına engel değil. Çoksatanlar listesine bakın, bu gerçeği göreceksiniz.  

Yorumlar