İlhan Berk’in kütüphanesi


İlhan Berk’in doğum tarihi tartışmalıdır. Şair yaşarken farklı doğum tarihleri söylemiş, her defasında da daha gençleşmiştir. Nihayetinde her zaman genç kalanlardandı İlhan Berk. Yaşlanmak ona yakışmayacaktı.
1915 ve 1916 tarihlerini anımsıyoruz ama sözlükçülerin piri Behçet Necatigil de, Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Sözlüğü de aynı tarihi veriyor, kimliğinde de 18 Kasım 1918 tarihi yer alıyor.  Bu tarih esas alınarak İlhan Berk’in 100. Yaşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’taki “Şiir Her Yerdedir – İlhan Berk 100 Yaşında” sergisi bunların en önemlilerinden. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta bir de yarım günlük “İlhan Berk Gezegeni” adlı sempozyum düzenlendi. İstanbul Arel Üniversitesi’nin de Aralık ayı içinde bir sempozyum yapacağını biliyoruz. Kitap-lık dergisi son sayısını İlhan Berk’e ayırdı. Başka etkinlikler de olacaktır kuşkusuz.  
21 Kasım’da açılan sergide kuratör Necmi Sönmez şairin 25 şiir kitabına odaklanmış. İlhan Berk’in doğum tarihi gibi kitaplarının sayısı da tartışmalıdır. İlk şiir kitabını reddettiğini, ikincisini yenilediğini biliyoruz. İlk şiirlerini yayımladığı Manisa Halkevi yayını olan 1935 tarihli “Güneşi Yakanların Selamı” toplumcu gerçekçi çizgide şiirlerden oluşuyormuş. İnternette aradığınızda kitabın iki farklı kapağı görülüyor. Birden fazla mı basıldı acaba? İkinci kitap “İstanbul”un da 1939 ve 1947 olmak üzere iki ayrı baskı tarihi var.  Necmi Sönmez, 1947 basımı İstanbul kitabını ilk kitap kabul etmiş. Zaten İlhan Berk de şiirini o tarihten başlatıyor. Öncesini reddediyor.

Necmi Sönmez şiir kitapları ile İlhan Berk’in yaptığı resimleri bir araya getiren bir yapı oluşturmuş ama serginin odak noktasına İlhan Berk’in kütüphanesini koymuş. Yüksek bir duvara yerleştirilen kitaplıktaki kitapları inceleyemiyorsunuz ama interaktif olarak bir ekrandan hepsini tek tek görmeniz, kitaplıkta hangi bölümde yer aldığını anlamanız mümkün.
İlhan Berk 90 yıllık, uzun bir ömür yaşadı. Hayatını da çeşitli kentlerde geçirdi. Manisa’dan başlayıp Balıkesir, Giresun, Zonguldak, Samsun, Kırşehir, Ankara gibi birçok şehirde öğretmenlik ve memurluk görevleri nedeniyle bulunmuş. En uzun yaşadığı yer ise Bodrum sanırım. 1969’da Ziraat Bankası Yayın Bürosu’ndan emekli olduktan ölene dek hep Bodrum mekanı olmuş. Güzel bir evi olduğunu da biliyoruz. Bu uzun yaşamda sürekli taşınırken kütüphaneleri muhafaza etmek kolay değildir ama Bodrum’da geçen yaklaşık 40 yılda sergide yer alanlardan çok çok daha fazla kitap birikeceğini umuyordum.    
Kitaplıkta yer alan kitapların sayısına baktığımızda İlhan Berk’in az ve öz kitabı sakladığını anlıyoruz. Zaten Necmi Sönmez de sunumunda belirtmiş, seçkin kitaplardan oluşan bir kütüphanesi olduğunu şairin.

İnteraktif ekranda kitaplara tek tek bakarken İlhan Berk’in kendisinden genç şairlerle ilişkisi anımsadım. Her zaman genç olduğu için gençlerle ilişkisini de hep diri tutmuştu. Kendisine yollanan kitapları da okur, içlerinden beğendiği dizeleri yazarak kitabı yollayan genç şaire teşekkür ederdi. Bu nedenle kitaplığında çok sayıda şiir kitabı olacağını umuyordum. Ama çok az sayıda şiir kitabı olduğunu gördüm. Bunların çoğu da ya Fransızca ya da Dünya şiirinden çeviriler. Yakın dostu olan şairlerin kitapları olmadığı gibi, kendisine özel olarak imzalı yollayan şairlerin de kitapları yok.
İlhan Berk’in kütüphanesinde kimin kitabı var, kimin yok, bu da sergiyi ziyaret etmek için iyi bir sebep olacaktır ama böyle ayrıntılara takılmadan da keyifle gezilecek, büyük şair hakkında çok bilgi edinilecek, onu yakından tanımayı sağlayacak güzel bir sergi. Çıkarken YKY’nin kitapevine de uğrayın hem serginin özenle hazırlanmış kataloğunu hem de tıpkı basımın üzerine Selçuk Demirel’in yaptığı desenlerle yayımlanan Mısırkalyoniğne’nin özel basımını edinin derim. Sergi 20 Ocak 2019’a kadar sürecek. (29.11.18) 

Yorumlar