Resmemaneti Sergileniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iyi bir resim koleksiyonu olduğu, 1991’de Hilmi Yavuz’un belediyenin kültür işlerini yönettiği dönemde yayımlanan Barika Göncü’nün hazırladığı “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” adlı Kültür AŞ yayını 322 sayfalık kitaptan biliyorduk. Ama o dönem bu resimler sergilendi mi, doğrusu anımsamıyorum.

İBB Taksim Meydanı’ndaki ikinci sanat galerisini metro girişinde daha önce de çeşitli sergiler ya da toplantılar için kullanılan salonda açtı; Taksim Sanat. İlk galeri Taksim Maksemi’nde (Tarihi Su Deposu) yeralan İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi. İstanbul’a su dağıtmak üzere 1. Mahmud döneminde inşa edilen Maksem uzun yıllardır kullanılmadan duruyordu. 2008’de restore edilip sergiler için açıldı. Halen de gazetelerden derlenen ve ilgilisi için çok ilgi çekici olabileceğini düşündüğüm Havadis 1917-18 sergisi sürüyor. Ama Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nin sanat çevrelerinin ilgi alanına girdiğini söyleyemeyiz. Sanırım sergileme politikası ve tanıtım açısından bu güzel salonun yeniden ele alınması gerekiyor.
İBB’nin Taksim Sanat’ı Makdem’den elli metre ileride, metroya inerken ilk ara katta, düz ayak, girişi kolay, genel görünümü ferah ve çekici bir mekan. Galeri girişinde küçük bir kafeterya ve İBB Kültür AŞ kitaplarının sergilendiği bir stand var. Bu standdaki kitapların satışı da yapılabilse iyi olur.
Galeri girişinde dağıtılan broşürden öğrendiğimize göre İBB resim koleksiyonunun geçmişi Tanzimat Dönemi’ne kadar gidiyor. O zamanlardan itibaren resim koleksiyonuna başlanmış. Boğaziçi Aşiyan Müzesi, Şişli’deki Atatürk Evi ve Taksim Atatürk Kitaplığı’nda dört ayrı seçki olarak korunuyormuş koleksiyon. Aşiyan’da bazı resimleri gördüğümü anımsıyorum ama Atatürk Evi ve Atatürk Kitaplığı’nda koleksiyon bulunduğuna dair bir emareye rastlamamıştım. Belki de koleksiyonu tek bir çatı altında, tarihi bir binada toplayıp, sürekli sergilemek daha doğru olacak.
İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, sergi açılışında koleksiyonda 300 civarında eser yer aldığını belirtmiş. “124 eserle bu sergiyi açtık. Bunların 66 tanesi özel konseptedir” demiş. Kaptaner’in “özel konsept” diye belirttiği Sezer Tansuğ’un Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum “66 Kare” adıyla 1992’de İBB desteğiyle düzenlediği sergiye katılan 20x20 cm ebadındaki eserler. 43 sanatçının katıldığı sergide Sezer Tansuğ “geleneksel kültürümüze yeniden bir ilgi ve saygı duyurmayı” amaçlıyordu. Sezer Tansuğ, çağdaş sanatçılardan geleneksel kültüre dair klasiklerden, Kabusname, Hüsn-ü Aşk, Baburname, Nedim Divanı gibi metinlerden yola çıkarak yeni işler üretmelerini istemiş ve bu sergi ortaya çıkmış. Hoş bir tesadüfle, yine Tansuğ’un bu projesinin bir başka ayağı olan  İstanbul Beyoğlu’ndaki Art On’daki 99 Kare Cumhuriyet’in Değerleri sergisi ile aynı tarihlere denk geldi bu sergileme. Her iki sergi birlikte görüldüğünde Sezer Tansuğ’un amacı da daha iyi anlaşılacak. Üstelik bu sergilerdeki eserler bütünü bir anlamda Çağdaş Türk Resim Sanatı’nın bir antolojisi niteliğini de taşıyor. Bildiğimiz, bilmediğimiz birçok önemli sanatçı eserleriyle projede yer almış.
Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum “66 Kare” projesini yeniden sergilemek iyi bir fikir ama küçük bir eleştirim var; Galeri girişinde hemen sağda en önemli bölüm bu tablolara ayrılmış ama yerleştirme sorunlu, eserler dipdibe ve üstüste, sıkışık düzen sergileniyor, bu durum da bakıp incelemeyi zorlaştırıyor.  “66 Kare”nin hakkı tek başına bir sergi olarak sunulmasıymış. Görsellerle, metinlerle desteklenerek açılacak bir sergi bu projede yer alan önemli eserleri daha iyi izlemeyi, anlamayı sağlarmış.

58 tabloluk “Resmemaneti” sergisinde ise İBB resim koleksiyonunda bulunan tablolar hakkında genel bir izlenime sahip oluyoruz. Türk resim sanatının kurucu ressamlarının birçok önemli adının tablosu yer alıyor sergide. Hüseyin Rahmi’nin yaptığı tablo gibi hoş sürprizler de var. Rahat bir sergileme, ama küratör Lütfi Şen'den daha bilgi veren bir sunum beklerdim. Belki koleksiyonun nasıl oluşturulduğu da bir iki panoda kısaca anlatılmalıydı, tabii sergi broşürü de daha kapsamlı olabilirdi. Gelecek sergiler için uyarmış olalım.


İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner açılışta İBB resim koleksiyonu kataloğunun yeniden yayımlanacağı müjdesini vermiş. Belki bu katalogun yayımı vesilesi ile tüm koleksiyon da sergilenir, hepsini birarada görme olanağına kavuşuruz. (05.12.2018)

Yorumlar