Orhan Pamuk’un Balkonu

Orhan Pamuk, evini, balkonunu seviyor. Bir başka sevgisi de fotoğraf çekmek. Yazmaya başlamadan önce resim çizdiğini, bu tutkusunu sürdürdüğünü de biliyoruz. Resimden sonra fotoğraf gelmiş anlaşılan. Yıllardır elindeki küçük fotoğraf makinesi ile sürekli fotoğraf çektiğine şahit olmuştuk, çeşitli yerlerde. Evinin balkonundan görünen muhteşem manzaradan fotoğraflar çekmiş olduğunu ise bir sergi vesilesiyle öğreniyoruz. 
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta 6 Şubat’ta açılan sergi “Orhan Pamuk Balkon” adını taşıyor. Orhan Pamuk’un İstanbul’daki evinin balkonundan çektiği fotoğraflardan yapılan bir seçmeden oluşuyor sergi. Orhan Pamuk Aralık 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında telefoto lensli dijital fotoğraf makinesiyle 8,500’den fazla fotoğraf  çekmiş. 160 günde 8500 fotoğraf, her gün çektiyse günde 53 fotoğraf.
“Fotoğrafçılık tutkusunu ilk olarak gözlerinin önünde akıp giden güzelliği muhafaza etme, ikinci olarak da gördüğü  her şeyi kaydetme merakı” olarak tanımlıyormuş. Hemen her yerde fotoğraf çektiğine göre, balkonundan 4 ayda 8500 fotoğraf çeken birinin toplamda kaç kare çektiğini merak etmemek elde değil. Çok büyük bir fotoğraf arşivi olmalı. Gelecekte bu arşivin başka verimleri de sergileşebilir.
Sergi ile aynı adı taşıyan kitabın girişinde Balkon başlıklı yazıda manzaranın yazma uğraşsını başlarda nasıl olumsuz etkilediğini, durup durup manzaraya bakmaktan yazamaz olduğunu, ama zamanla bu duygunun geçtiğini, manzaranın aşinalaştığını da anlatıyor. Orhan Pamuk “Manzaraya tekrar ve tekrar bakma –daha doğrusu, fotoğraflarını çekme– ihtiyacı hissettim çünkü yazmakta çok zorlanıyordum” diyor. Yazmaya ara verdiğinde fotoğraf çekerek dinlenmiş, kafasını dağıtmış.
Cihangir’de hemen caminin arkasında Boğaz, Marmara denizi ve Haliç manzaralı bir evi olduğunu anlıyoruz fotoğraflardan. Şehrin kalbinin atışlarını, denizin hareketliliğini hissedebileceği bir konum. Bu balkondan gördüklerini kaydetme arzusu da şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan bu fotoğrafların çok büyük rakamlara ulaşması ve nihayetinde sergileşmesi, kitaplaşması.
Fotoğraf yayıncılığı ile tanınan Alman yayıncı Gerhard Steidl’ın önerisiyle Orhan Pamuk’un balkon fotoğraflarından yapılan bir seçme önce kitaplaşmış ve Almanya’da yayımlanmış. Şimdi de İstanbul’da sergileniyor. Serginin küratörlüğünü de Gerhard Steidl yapmış. Sergide 8500 fotoğraftan seçilmiş 600 kare yer alıyormuş. Sergi YKY’nin sergi salonlarının iki katını kaplıyor. Eldeki malzeme çok olduğu için seçilen fotoğraf sayısı da çok mu oldu, bilemiyorum ama 600 karelik bir sergi sanırım bir resrospektif için bile büyük bir rakam.
Sergi salonuna girdiğinizde bir imge bombardımanı ile karşılaşıyorsunuz. Fotoğrafların sayısı çok ama aralarında bir uyum var. Cami minaresi ve kubbesi, kubbedeki alem önemli bir rol oynuyor. Onlarla birlikte deniz ve boğazdaki hareketlilik, gemiler, kuşlar ve nihayet akıntılar İstanbul’un pusu ile karelere yansımış. Her şey var ama insan yok.
Balkon çok geniş bir manzara sunsa da sonuçta belli bir sınıra sahip. Fotoğraf karesine kaydedebileceğiniz imge sayısı da sınırlı. Belli bir görüntünün onlarca varyasyonunu görebiliyorsunuz sergide. Gerhard Steidl sanırım bu seçme ile bir fotoğrafın oluşumunda ne kadar çok kare çekildiğini ve bu karelerden nasıl seçim yapıldığını örneklemek istemiş.
Kendinizi Orhan Pamuk’un balkonunda, elinizde fotoğraf makinesi manzaraya bakıp heyecanla sürekli deklanşöre basar gibi hissediyorsunuz. Fotoğraflar müdahale edilmemiş, hatta kadrajlanmamış gibi bir his yaratıyor.
Diğer yandan da Orhan Pamuk’un İstanbul’u nasıl gördüğüne dair bir kanı da oluşuyor bu 600 fotoğrafa bakarken. Kendinizce bir seçme de yapıyorsunuz. Ben yine de kuratör Gerhard Steidl bu 600 fotoğraftan 20 - 30 tane seçmek durumunda kalsaydı hangilerini seçerdi merak ediyorum.
Büyük bir yazarın sevgili şehrini kendi balkonundan nasıl gördüğünü, onu her an nasıl izlediğini görmek, yazarın yazdıklarıyla gördüklerini karşılaştırmak açısından etkileyici bir sergi. Hem Orhan Pamuk severlere, hem de fotoğraf meraklılarına, sanatseverlere öneriyorum. “Orhan Pamuk Balkon” sergisi 27 Nisan’a kadar sürecek. (14.02.2019)

  

Yorumlar