Afyon’un Caz Festivali 19 yaşında!



Afyonkarahisar, 299 bin 673 nüfuslu, termal turizmi ile tanınan, mermercilikte dünya çapında isim yapmış bir şehir. Ama sanat çevreleri Afyon’u 19 yıldır Caz ve Klasik Müzik festivalleri ile de sık sık anıyor.

1-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 19. Afyonkarahisar Caz Festivali, sanat yönetmeni Hüseyin Başkadem’in kişisel çabaları ile başlamış, bugünlere gelmiş bir festival. Hüseyin Başkadem’in çabası şehirde de yankı bulmuş. Yirminci yaşına giden festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında Afyon Valiliği ve Belediyesi de destekliyor. Termal turizmin en önemli kuruluşlarından NG Afyon Otel konaklama sponsoru. Birçok yerel kuruluş da katkıda bulunuyor. Hüseyin Başkadem’in Afyonlu dostları da gönüllü olarak festivalde görev alıyor. Çok küçük, çekirdek bir kadro ile mucizeler yaratıyorlar.

1 Mayıs gecesi NG Afyon Otel’deki açılış konseri öncesinde yaptığı açılış konuşmasında Hüseyin Başkadem hem yirmi yıla ulaşan festivalin kalıcılaşmasının gururunu yaşıyordu hem de gelecek on yıllara nasıl ulaşılacağının tasası sezdiriyordu. Kurumsallaşma arzusunu dile getirdi. Bu konuda attığı adımları anlattı.

Vakıflaşma, dernekleşme gibi oluşumlara sıcak bakmıyor, Afyonluların festivali sahiplenmesini önemsiyor. Bu yönde olumlu işaretler olduğunu belirtiyor. Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz’ın açılışta konuşmasının ardından konseri sonuna kadar izlemesi manevi olarak olumlu bir işaret. Bir başka olumlu işaret de Zorlu PSM’den gelmiş. Bu yıldan başlayıp, her yıl artacak şekilde festivali desteklemeye karar vermişler. Barış Demirel, Zorlu PSM desteği ile Afyon’da sahne alıyor. Gelecek yıllarda uluslararası birçok cazcı Afyon’a Zorlu PSM desteği ile gelecek.

14 yıldır süren Prag – Afyonkarahisar dostluğu da önemli. Çek cazcılar on yılı aşkın bir süredir Afyon Caz Festivali’nde sahne alıyor. Bu yılki açılış konserinin solisti de Barbora Sediva’ydı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Orkestrası eşliğinde sahne alan Barbora Sediva, bildiğimiz, kolayca eşlik edebileceğimiz caz standartlarından oluşan repertuvarı ile ilk gece salonu dolduran Afyonlu müzikseverleri coşturdu. Müzik eğitiminin yanı sıra caz eğitimi de almış olan Barbora Sediva ses ve tavırla caz standartlarının nasıl kendinden kılınabileceğinin güzel bir örneğini verdi. Güçlü ve duygulu bir sesi var. Özellikle caz baladlarında ve Blues parçalarda dinlemek gerek, diye düşünüyorum. Sesinin tınısı, derinliği etkileyici.

İkinci gece yine ABB Kent Orkestrası eşliğinde Eylem Çalı’yı dinledik. Eylem Çalı, hem dünya cazından örnekler verdi, hem de Türkçe şarkılar söyledi. Şan eğitimi almış. Uzun yıllardır sahnelerde yer alan deneyimli bir ses. Özellikle Türkçe şarkılarda güçlü bir şekilde ilettiği duygularla seyirciyle hoş bir bağ kurdu. Cazseverler, Eylem Çalı’yı sahneden bırakmak istemedi.

19. Afyonkarahisar Caz Festivali’nin programında Jiri Neuzil Kuartet, Sıla Argun Band, Barbora Sediva ve The Gray Band, Murat Salim Tokaç ve Orhan Şallıel’in birlikte sahne alacakları “Klasikten Caza” gibi konserler vardı. Kapanış da 5 Mayıs gecesi Kemal Günüç’ün “Göbeklitepe’nin Gizemi” bestesinin icrası ile yapılacak.

Afyonkarahisar Caz Festivali’nin en önemli özelliği konserlerle sınırlı kalmaması, müzisyenleri, ressamları, fotoğrafçıları, yazarları öğrencilerle okullarda buluşturması. Hüseyin Başkadem, öğrencileri sanatla, sanatçılarla buluşturmayı bir misyon olarak çok önemsiyor. Festivale katılan caz sanatçıları ile birlikte, Orhan Cem Çetin, Ali Yılmaz, Fatmanur Erdoğan, Nadir Ede, Eda Yiğit, Levent Öget’le okul etkinliklerine katıldık. Afyon TED Koleji’nde ve Ayşegül Arsoy Ortaokulu’nda öğrencilerle buluştum. Hüseyin Başkadem’in okul etkinliklerine neden bu kadar önem verdiğini daha iyi kavradım. Öğrencilerin heyecanı, ilgisi, zekice soruları ve yorumları hoş anılar olarak belleğimde yer etti.

Afyonkarahisar Caz Festivali daha nice yıllar yaşaması gereken bir festival. Sırf yapıldığı şehre, Afyon’a değil, tüm Anadolu’ya ve tabii dünyanın tüm küçük şehirlerine çok az olanakla çok büyük şeyler yapılabileceğinin, cazın, klasik müziğin o şehirlerde yaşayanların da ilgi alanında olduğunun somut bir kanıtı. Bu güzel festivale uzun bir ömür diliyorum. (04.05.2019).

Yorumlar